Мало хто знає, але гарбуз почали вживати ще в доісторичні часи, а найстаріше насіння гарбуза було виявлено при розкопках гробниці в Мексиці та датується приблизно 7000 роком до нашої ери. З тих пір гарбузове насіння вживають сирим, смаженим, а також отримують з нього смачну та корисну олію, яка є рекордсменом за вмістом поліненасичених жирних кислот. І це ще не вся користь від них.

Так, гарбузове насіння - суперфуд, у хімічному складі якого понад 50 видів біологічно корисних речовин. Воно містить рослинний протеїн (12 видів амінокислот), безліч мікроелементів, таких як магній, цинк, мідь та калій, вітаміни групи В, Е, К, каротини, фолієва кислота, а також цінні для організму людини кислоти Омега-3-6-9.

Харчова цінність у 100 г:

  • білки – 25 г;
  • жири – 46 г;
  • вуглеводи - 5 г;
  • клітковина - 3,9 г;
  • калорійність - 556 ккал.

Порція гарбузового насіння вагою 28 г забезпечує 5 г білка, або 10% добової норми, що рекомендується. Таким чином, ядра насіння гарбуза є одним із найкращих джерел білка для вегетаріанців.

А от Всесвітня Організація Охорони здоров'я рекомендує вживання гарбузового насіння як хороше джерело антиоксидантів, тобто речовин, що перешкоджають окислювальним процесам в організмі. Встановлено, що окислення ДНК у ядрі клітини небезпечне клітинною мутацією, яка може ініціювати рак.

Крім того, у складі гарбузового насіння є різноманітні форми вітаміну Е – антиоксиданту, який підтримує здоров'я м'язової тканини, розширює кровоносні судини та розріджує кров, знижуючи ризик утворення тромбів.

А ще регулярне вживання гарбузового насіння, багатого на магній, гарантує глибокий і спокійний сон.

Які хвороби лікують гарбузове насіння
Насіння можна приймати при стенокардії та захворюваннях серцево-судинної системи. Завдяки натуральним жирним кислотам, вони виводять із організму зайвий холестерин, зміцнюють і роблять еластичними стінки судин, скорочують ризик тромбозів та закупорок.

Скільки штук гарбузового насіння можна з'їдати в день

Добова норма прийому гарбузового насіння для дорослої людини – близько 100 г (приблизно 500-600 штук). Дієтологи не рекомендують з'їдати більше 20 штук за один раз. Людям із зайвою вагою варто обмежитися 10-11 зернятками на добу.
Коли найкраще є гарбузове насіння
Дієтологи рекомендують вживати гарбузове насіння вранці і протягом дня. За сніданком їх можна додати в кашу або десерт до кави. Протягом дня вони стануть зручним перекушуванням або доповненням обіду: приготуйте салат, соус, другу страву.