Так вже прийнято в українському суспільстві, що на похоронах та поминках використовуються лише ложки, а от вилками та ножами користуватися не прийнято. Hyser спробував розібратися, із чим може бути пов'язаний цей звичай.

Гострі столові предмети на поминальних заходах не використовуються з давніх часів. Вся річ у тому, що на поминках обов'язково їдять кутю. Ця обрядова каша символізує Царство Небесне, в яке померлий потрапить після смерті. І в народі кажуть, що якщо тицьнути в кутю ножем або вилкою, можна потурбувати спокій покійного і завдати болю душі, що померла.

Зрозуміти, чому на поминках не можна їсти вилками, допоможе історія православних традицій. Так, до кінця 17 століття вилка вважалася якоюсь копією вил диявола в зменшеному розмірі. При цьому навіть зараз деякі віруючі люди вважають, що такий столовий прилад зможе завдати шкоди померлому на тому світі.

Ще одна версія заборони сягає корінням у ті часи, коли більшість людей не відрізнялися культурою поведінки. Тоді часто траплялося так, що після смерті багатого родича, всі збиралися за поминальним столом, і через якийсь час починали ділити майно покійного. Словесна лайка часто переходила в рукоприкладство. А під час бійок у хід йшли усі підручні предмети. Виделки та ножі могли завдати смертельних травм, тому їх не стали використовувати у поминальному заході.

До речі, за одним із звичаїв, слід після проведення поминального обіду роздати посуд, на якому подавалася їжа для гостей церемоніального бенкету. Вважається, що вони зберігають усі ті добрі слова, що були вимовлені під час поминального обіду і, роздаючи їх, близькі допомагають донести ці промови до Бога.

Зазначимо, що поминальний стіл не повинен містити розкішних страв та різних делікатесів. Адже поминання спрямоване насамперед на те, щоб згадати про покійного.

Читайте також:

Цей секрет зберігали навіть наші бабусі: для чого розкладають соснові шишки вдома

Буде дуже багато неприємностей: чому домашні капці не можна ставити один на одного

Це дуже страшно: нумеролог показала, як Путін використовує магію дат. 24 = 6, 2022 = 6

Небіжчик забере когось із вашої родини: що ні в якому разі не можна робити на цвинтарі