У Європейському союзі проводитимуться перевірку доходів українських біженців, включаючи ті, які вони заробляють на батьківщині. Це може призвести до позбавлення соціальної допомоги багатьом із них.

Контролюючі органи в країнах ЄС, де проживають українські біженці, почали сумніватися, що ті живуть виключно на гроші, які вони виділяють з боку країн, що приймають. Тому багато біженців отримали запити надати витяги зі своїх банківських рахунків за останні три місяці.

Влада Європейського союзу має повне право вимагати інформацію про доходи та фінансове становище українців, яким надали притулок та надають соціальну допомогу.

Якщо біженець відмовиться надати запитану інформацію, її можна отримати через двосторонні угоди про обмін інформацією про платників податків між Україною та більшістю країн ЄС, а також з Пенсійним фондом.

Якщо банк в Україні повідомить, що біженець має рахунок, йому можуть запропонувати надати інформацію про рахунок, включаючи його розмір. Хоча немає офіційного механізму, який змусив би біженця ділитися цією інформацією, його відмова може призвести до призупинення виплати соціальної допомоги.

Також соціальну допомогу можуть припинити, якщо виявиться, що українець на батьківщині має значний банківський рахунок або інші джерела доходу, крім допомоги, наданої приймаючою країною.

Читайте також:

Подвійне громадянство для українців: у МЗС зробили гучну заяву. Однак є умова

Оновлення правил дорожнього руху: які нововведення чекають на українських водіїв

Як адаптуватися до переведення годинника на зимовий час: у вас залишилося мало часу, щоб підготуватися