Поява гриба «диявольські пальці» в українських лісах та луках викликала цікавість та захоплення серед місцевих мешканців. Цей унікальний гриб, відомий під різними прізвиськами, такими як «квітка», «зірка» або «восьминіг», називається квітконосом Арчера (Clathrus Archeri) і належить до сімейства Phallaceae.

Зазвичай він з'являється у період із липня по вересень.

Про це пише «rbc»

Деякі теорії припускають, що гриб був названий на честь відомих діячів, зокрема австралійського архітектора та натураліста Вільяма Арчера або ірландського міколога Вільяма Арчера. «Молода» стадія гриба має грушоподібну форму, покрита білим перідієм, що досягає 3-5 см у діаметрі.

У міру дозрівання гриб розриває перидіум, оголюючи рожеві платівки із сітчастими ямками. Повністю розвинені гриби видають неприємний запах, що нагадує падаль, що приваблює комах, які сприяють поширенню суперечки.

Цветохвост лучника — сапротроф, одержує поживні речовини з органічних речовин, що розкладаються. Він добре почувається на кислих ґрунтах листяних і змішаних лісів, хоча його також можна зустріти на луках і парках.

Цветохвостник Арчера
Цветохвостник Арчера

Його рідний ареал включає материкову Австралію, Тасманію та Нову Зеландію, а в Європі та Північній Америці він вважається інтродукованим видом, ймовірно випадково завезеним під час Першої світової війни.

В Україні кольорохвіст лучника найбільш поширений у західних регіонах, віддаючи перевагу широколистяним і змішаним лісам. Хоча колись його було занесено до Червоної книги України, у 2021 році його виключили. Незважаючи на неприємний запах і неапетитний вигляд, гриб не отруйний і вважається неїстівним через небажаний смак та запах.

Його вживання, можливо, і не завдасть шкоди здоров'ю, але, як правило, не рекомендується.

Читайте також:

ЗМІ розповіли, як росіяни Буркін і Щипцов будують в Україні потужну мережу. Прям наркокартель

Повторить долю Пригожина? У Росії показали, як Шойгу здійснює останній рейс на гелікоптері

Стартував важливий семінар Держекоінспекції з вирішення екологічних проблем