Апное уві сні, поширене, але часто не діагностується захворювання, становить значний ризик для здоров'я більш ніж восьми мільйонів людей у ​​Великобританії у віці від 30 до 69 років.

Вражаюче, але 85% хворих не знають про своє захворювання, потенційно наражаючи себе на більш високий ризик хвороби серця, інсульт та інші проблеми зі здоров'ям.

Апное уві сні характеризується нерегулярним диханням під час сну, включаючи часті паузи дихання. Деякі люди можуть переставати дихати до 60 разів на годину під час сну. Хропіння є поширеним симптомом, але багато хворих не усвідомлюють проблему, поки її не помітить хтось інший.

«Деякі люди перестають дихати до 60 разів на годину, коли сплять. Більшість людей, які страждають на це захворювання, хропуть і не знають, що у них воно є, поки хтось інший не побачить їх сплячими. Оскільки ви дуже втомилися протягом дня, у вас може бути поганий настрій та погана концентрація. Ви можете хотіти спати вдень», - розповів доктор Девід Гарлі у коментарі виданню Sun.

«У довгостроковій перспективі у людей з апное уві сні вищий ризик розвитку ішемічної хвороби серця, депресії, інсульту і на 140% вищий за ризик появи серцевої недостатності. Це також може призвести до діабету 2 типу, а у хворих може розвинутись рання деменція. Люди із цим захворюванням також частіше потрапляють в аварії через втому», - додав він.

Наслідки невилікованого апное уві сні можуть бути серйозними, з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань та інсульту та інших проблем зі здоров'ям.

За відсутності лікування апное уві сні може призвести до збільшення ризику серцевих захворювань на 30% та ризику інсульту на 60%. Цей стан часто призводить до надмірної сонливості в денний час, поганого настрою, поганої концентрації та підвищеного бажання поспати протягом дня.

Довгострокові ризики включають вищий ризик розвитку ішемічної хвороби серця, депресії та серцевої недостатності (зі збільшенням ризику на 140%). Крім того, апное уві сні пов'язане з розвитком діабету 2 типу, ранньою деменцією та підвищеною ймовірністю нещасних випадків через втому.

"Ця проблема є як мінімум у восьми мільйонів британців, і це число зростає. Важливо знати ознаки, які включають гучне хропіння, утруднене дихання під час сну, пробудження із сухістю в роті або ранковий головний біль, а також труднощі із засипанням", - зазначив. лікар.

Апное уві сні виникає, коли дихальні шляхи звужуються чи блокуються під час сну. Це звуження може призвести до хропіння через турбулентний поток повітря і вібрацію тканин.

Фактори ризику апное уві сні включають ожиріння, вживання алкоголю, куріння, сон у лежачому положенні і недостатню активність щитовидної залози. Це захворювання частіше зустрічається у чоловіків, і його ймовірність зростає з віком.

Людям важливо розпізнавати ознаки апное уві сні, до яких відносяться гучне хропіння, утруднене дихання під час сну, пробудження з сухістю в роті або ранковим головним болем, а також труднощі із засинанням.

Партнери можуть відіграти вирішальну роль у виявленні цього потенційно небезпечного стану.

Хропіння, поширений симптом апное уві сні, може ускладнити відносини, оскільки часто пари сплять окремо. Це, зване «порушення сну», змушує деяких людей уникати спільних відпусток.

Невдоволення партнерів цим питанням часом виливається у конфронтації і навіть звернення до медичних працівників.

"Хропіння - величезна проблема, якщо ви полягаєте у відносинах. Іноді у пар відбувається те, що ми називаємо "розлученням уві сні", коли вони зрештою сплять у різних спальнях. Вони не поїдуть у відпустку разом, тому що не хочуть спати в "Я бачив, як люди тягли своїх партнерів у клініку за комір, тому що для сусідів по ліжку це часто гірше, ніж для самих хропе", - підсумував Гарлі.

Апное уві сні — це прихована загроза здоров'ю, від якої страждають мільйони людей у ​​Великій Британії. Розпізнавання ознак, звернення за медичною допомогою та підтримка постраждалих є важливими кроками у боротьбі з цим широко поширеним та потенційно небезпечним захворюванням.

Підвищена поінформованість та раннє втручання можуть значно покращити життя та загальний стан здоров'я людей з апное уві сні.
Читайте також:

Про такого «догкара» мріють мільйони: у мережі продають копію легендарного фургона з фільму «Тупо та ще тупіше». Фото

Епоха «мопедів» позаду: що відомо про нові дрони, які запускає Росія Україною. Звучать, як газонокосарка

Осінні мотиви і Хелловін: рецепт незвичайного морквяно-лимонного варення, яке готують у жовтні