"Закріпачення" чи ефективне використання коштів державного бюджету?

Так, стало відомо, що уряд хоче розробити механізм відшкодування грошей, які держава витратила на навчання студентів-бюджетників. Це стосуватиметься військових, студентів, які вчилися на бюджеті за державним та регіональним замовленням, лікарів та педагогів.

Відповідно до законопроекту, планується закріпити законодавчо обов'язок студента-бюджетника укласти договір про працевлаштування у випадку надходження пропозиції від роботодавця.

І поки студенти вже заявляють, що такі плани уряду викличуть масштабні протести по всій країні, Максим Луцький, перший заступник голови парламентського комітету з освіти та науки, вважає цю ініціативу правильною, але визнає, що її буде важко реалізувати.

"Я вважаю, що це абсолютно правильно, але не бачу реального механізму, як його впровадити в життя на сьогоднішній день. Ну, не працевлаштувався і далі що? В тюрму саджати цю людину?", - запитує депутат.

В якості аргументу на запроваження нових правил для бюджетників, Луцький наводить цифру, що лише у 2022 році за державні гроші вчилося понад 130 000 бакалаврів.

Леся Оробець, яка також входить до парламентського комітету з освіти та науки, погоджується, що треба реформувати систему державного замовлення, але ініціативу змушувати бюджетників працювати у державному секторі називає "порочною".

"Чим порочна ця практика, це тим, що користі від такої робочої сили практично не буде. Оскільки якщо не передбачити соціальних гарантій і мотивацію працювати на цій роботі, то це в кращому випадку буде робота, спустивши рукави, а в гіршому випадку - відсутність дисципліни і взагалі неявка на робоче місце. Таким чином економіку не піднімеш".

Разом з тим, Кабмін таки має тверде бажання посилити контроль за використанням бюджетних коштів та прагне особисто працевлаштовувати студентів-бюджетників.

Передбачається, що зобов’язання здобувача вищої освіти укладати договір про працевлаштування у випадку надходження відповідної пропозиції від роботодавця буде обов’язковою умовою його договору про навчання за державним, регіональним замовленням.

Договір про працевлаштування має бути укладений здобувачем вищої освіти упродовж одного місяця з дати отримання відповідної пропозиції від територіального органу центрального органу виконавчої влади.

Договір може бути укладений зі здобувачем вищої освіти після завершення ним половини строку навчання, але не пізніше ніж за шість місяців до закінчення цього строку.

Договір про працевлаштування має передбачати працевлаштування здобувача вищої освіти після завершення ним навчання на строк, не менший за три роки.

Студенти, які підписують такий договір про працевлаштування, мають право на отримання спеціальної академічної стипендії у підвищеному розмірі. Після закінчення навчання здобувачі освіти, мають виконати зобов'язання по підписаному договору та відпрацювати не менше трьох років.

У разі невиконання (неналежного виконання) умов договору про працевлаштування особою, яка здобула вищу освіту, така особа має компенсувати до відповідного бюджету видатки на виплату спеціальної академічної стипендії здобувачу вищої освіти.

Крім того, якщо студент отримав пропозицію, але не уклав договір про працевлаштування відповідно до пропозицій (при їх наявності), його за власною заявою мають перевести на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб. Або у разі відмови студента переходити на платне навчання, його відрахують із закладу вищої освіти за порушення умов договору про навчання.

Студент може відмовитись від укладення договору про працевлаштування, що передбачає його вступ на військову службу або на службу до органів охорони правопорядку, та продовжити навчання за державним, регіональним замовленням.

Договір про працевлаштування не може бути укладено для посад, прийом на роботу на які проводиться на основі конкурсного відбору.

Читайте також:

Скільки платитимемо за газ до кінця зими: українцям назвали вартість кубометра

Київстар запустив одразу 5 нових тарифів і розповів про знижки у 50%

Понад дві тисячі гривень: пенсіонерів порадували довгоочікуваною надбавкою. Хто отримає

Понад 30 людей навіть не зрозуміли, як пішли на світ: подробиці потужної аварії на відомому курорті