30 жовтня 2023 року — понеділок. 614-й день війни в Україні. В церковному календарі сьогодні день пам’яті священномученика Зіновія і мучениці Зіновії, які були братом і сестрою. Рано залишившись сиротами, вони роздали спадщину бідним, а своє життя присвятили служінню Господу.

Які сьогодні іменини: Зиновій, Артем, Марко, Стефан, Олександр, Макар, Максим, Зиновія, Олена.

Ім'я Зіновий сталося від давньогрецького імені Зенобіос, яке утворилося від злиття імені верховного бога Зевса і слова "біос" (букв. "життя") - букв. Зіня перекладається як «Зевсом породжений». Це природжений тактик, він завжди прораховує своє життя на кілька ходів вперед. Його дуже складно застати зненацька. Єдине слабке місце - діти, адже він їх обожнює - як своїх, так і чужих.

Ім'я Артем за однією з версій сталося від імені давньогрецької богині Артеміди і означало "присвячений Артеміді". За іншою версією, воно перекладається як "володар бездоганного здоров'я".

Марко або Марк - це форма імені Маркус. За однією з версій це ім’я походить від скорочення латинських слів martius або martialis, які означають сенс бога війни Марсу, або той, хто належить Марсу.

Харизматичний, цілеспрямований, наглядовий - ось значення імені Стефан, тобто по-давньогрецькому "вінок", "вінець". Він завжди реально дивиться на речі. Вольові якості, вміння зосередитися дозволяють власникові цього чоловічого імені домагатися успіху майже в усіх власних починаннях.

Олександр – це ім'я давньогрецького походження, що в перекладі означає "той, хто захищає людей". Олександр працьовитий, він любить комфортне життя, повне насолоди та задоволення, через що може байдикувати. У своїх прагненнях – наполегливий і дисциплінований, втім занадто часто покладається на щастя.

Ім'я Максим вже багато років залишається одним з найбільш популярних чоловічих імен, яке часто вибирають батьки для своїх синів. Фахівці з езотерики стверджують, що Максими - улюбленці фортуни. Ім'я походить від римського родового імені Maximus, що означає "найвеличніший".

Талісманом людини, народженої 30 жовтня є бірюза. Здавна цей камінь асоціюється з казками і переказами. Бірюза — напівдорогоцінний камінь, який відомий людству вже понад п'ять тисячоліть. Наші предки вірили, що бірюза здатна позбавити людину сумнівів.

В цей день народилися:

  • 1882 рік — український художник, маляр-монументаліст, лідер групи "бойчукістів", жертва сталінського терору Михайло Бойчук;
  • 1936 рік — український поет, перекладач, літературний критик Володимир Іванців;
  • 1949 рік — український поет, драматург і перекладач Олег Лишега.

Читайте також:

Таке було лише у фільмах: безсмертні люди з'являться вже до кінця сторіччя. Що передбачив штучний інтелект

Сказали, що виглядає "втомленим": патрульні затримали військового, який їхав на "євроблясі"

Захочеться сидіти вдома: українцям розповіли про нові штрафи. Можна потрапити на 17 тисяч гривень