Весь світ знає, який жахливий злочин росіяни вчинили в ніч на 6 червня 2023 року. Так, російські окупанти висадили в повітря Каховську гідроелектростанцію, зруйнувавши машинний зал і саму станцію, що викликало екологічну катастрофу, адже вода з водосховища затопила багато містечок і сіл. При цьому Президент України Володимир Зеленський упевнений, що після закінчення війни Україна має відновити Каховську греблю. А ось вчені його оптимізму не поділяють і кажуть, що простих рішень, що робити зі зруйнованою Каховською ГЕС та осушеним водосховищем поки що немає.

Наприклад, голова української природоохоронної групи Олексій Василюк упевнений, що відновлювати Каховську ГЕС це те саме, що й відновлювати пам'ятник Сталіну.

Вчені природоохоронної групи вважають, що це землі справедливо повернути природі.

Якщо зробити саме так, то у Мар'янського і вздовж усього русла Дніпра виростуть десятки кілометрів непроглядних бур'янів. На північ від Хортиці будуть голі острівці, а на південь від острова років через 20 з'явиться ліс. Там розпочнеться нове життя, туди повернуться на гніздування птаха. А у Дніпрі можуть знову з'явитися осетрові, якими любили ласувати козаки. При цьому херсонські кавуни та помідори залишаться лише у спогадах.

А от, наприклад, професор інституту радіоактивності навколишнього середовища університету Фукусіми Марк Желєзняк пропонує і зовсім "частковий" варіант відновлення ГЕС. Вчений пропонує розглянути можливість відрізати мілководну частину водосховища, а це 30 відсотків територій, і повернути їх природі та людям, а решту – заповнити водою.

“Може бути побудована дамба, яка йтиме вздовж старого русла Дніпра від Хортиці. І далі спускатися вниз за течією. Фактично третина водосховища повертається до народу”, – каже Марк Железняк.

Якщо землі затоплять частково, селище Мар'янське знову опиниться на березі моря. А єдиною природною оазою буде територія під лівим берегом Запоріжжя.

Читайте також:

Буде потужний удар по самопочуттю: названі дати магнітних бур у листопаді

Допоможе часникова вода: як змусити орхідеї цвісти вдвічі пишніше

В Україні на деякі автомобілі тепер доведеться вішати літеру "Н". Що це означає

Українців попередили про коливання курсу долара: до чого готуватись у листопаді