Важко уявити город українця без картоплі. Однак не всі знають, що є різні способи вирощування цієї рослини та один з них – вирощування картоплі під соломою.

Отож, метод полягаэ в тому, що потрібно викопати лунки глибиною до 20 см, а потім занурити в них бульби. Вже зверху слід дбайливо вкрити посадку соломою та засипати землею.

Виявляється, солома створює ідеальні умови для живих мікроорганізмів і хробаків у ґрунті, при розкладанні виділяє вуглекислий газ, завдяки чому картопля добре проростає.

Важливо!

  • Перед тим, як посадити картоплю за цим методом - подбайте про хороший запас сіна або соломи. Мала кількість соломи - неприпустима, оскільки картопля придбає зелений колір і втратить придатність до вживання.

Технологія і терміни посадки під солому

Кращий час для посадки даним методом настає при стабільній температурі, що не менше +8 градусів. Розквіт черемхи також є природним індикатором для посадки бульб.

  1. На початку поливаємо і рихлимо землю, але не глибше 5 см.
  2. Готуємо ямки по 12-15 см, і з дистанцією в 35 см висаджуємо картоплю. Якщо кладете бульби прямо на грядку - присипте їх грунтом. Ряди повинні бути на відстані 65 см один від одного.
  3. Рівномірно вкриваємо бульби мульчирующим матеріалом (соломою), але не дуже великим шаром (25 см буде достатньо), при цьому, не допускаючи просвіти.
  4. Самі бульби присипайте землею з додаванням старого перегною і золи. З появою перших росточків - додайте ще один шар соломи або сіна.

Щоб прискорити зростання бульб, найкраще використовувати вологу солому. Проте, деякі дачники також знайшли їй заміну - вони використовують скошену траву.

Важливо!

  • У чому відмінність сіна від соломи: сіно значно легше і має більш рихлу структуру, картопля в сіні отримує більше харчування, але при цьому поливати потрібно частіше, якщо порівнювати з вирощуванням картоплі в соломі.

За словами експертів, вирощувати картоплю у такий спосіб варто насамперед у тому випадку, якщо на ділянці "важкі" ґрунти. Тоді точно можна чекати на хороший урожай. А ще один плюс, що його буде зручно прибирати. Більше того, городники позбавляться необхідності перекопувати ґрунт і зведуть до мінімуму ризик появи бур'янів на грядках.

Головні переваги цього методу:

  • Мінімальні витрати сил: поливати потрібно набагато рідше, тепер немає необхідності підгортати і прополювати картоплю. Кількість бур'янів значно скорочується.
  • Якщо залишити солому після збирання на грунті - вже до настання весни грунт стане удобреною і рихлою.
  • Збирати врожай значно простіше в порівнянні з традиційним методом вирощування
  • Висока ефективність: врожайність 1:17 відер картоплі, що набагато вище, якщо порівнювати з аналогічними способами.
  • Посадка картоплі в солому захистить її від колорадського жука.
  • При відсутності опадів, солома відмінно зберігає вологу в ґрунті.

Читайте також:

Що з вами станеться, якщо щодня їсти насіння соняшника

Банка буде порожня уже за 15 хвилин: рецепт домашніх свинячих вушок по-корейськи

Що буде з цінами на картоплю і чи потрібно вже зараз робити запаси

Захочеться з'їдати по кілька штук: рецепт справжніх сардельок у клярі по-київськи