Міністерство розвитку громад України звернулося до польських колег, щоб вирішити проблему із виконанням угод про пропускну спроможність українсько-польських пунктів пропуску. З 3 листопада польський кордон може бути закритий на всіх пунктах пропуску до кінця 2023 року через страйк польських перевізників. Поляки вважають, що після відкриття кордону для міжнародних перевезень між Україною та Євросоюзом зіткнулися із сильною конкуренцією з боку українців.

Перший страйк польських перевізників заплановано на 3 листопада біля пункту пропуску "Корчова". Однак остаточного рішення про блокування кордону ще не ухвалено, і є шанс уникнути цієї ситуації, хоча конкретні способи не уточнюються.

Польські перевізники висувають низку вимог, включаючи повернення українським перевізникам прав на міжнародні перевезення та посилення правил для іноземних перевізників. Вони також хочуть заборонити реєстрацію компаній у Польщі, якщо їхні фінанси не перебувають у Європейському союзі, створити окремі черги для автомобілів з номерами ЄС, запровадити окремі черги для порожніх вантажівок та отримати доступ до системи "Шлях".

Україна готова до діалогу з польською стороною, щоб подати інтереси обох країн та уникнути негативних наслідків для перевізників. Міністерство розвитку громад України звернулося до польських та європейських інстанцій із проханням організувати зустрічі для вирішення цієї проблеми.

Якщо кордон заблокують, це позначиться насамперед на вантажних автомобілях, тоді як легковий та пасажирський транспорт навряд чи торкнуться. Віце-президент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України сподівається, що поляки продовжать пропускати легковий та пасажирський транспорт.

Таким чином, ситуація на польсько-українському кордоні напружена через страйк польських перевізників, але ще є шанс знайти компромісне рішення та уникнути довгострокового блокування кордону.

Читайте також: