Стало відомо, що Кабмін 3 листопада 2023 року погодив проект тривалістю два роки, що передбачає створення Єдиного державного реєстру для реєстрації та ідентифікації домашніх вихованців. Йдеться про собак, кішок і тхора.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства цифрової трансформації України.

Представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомив, що Кабінет міністрів підтримав пропозицію Міністерства аграрної політики та Міністерства цифрової трансформації щодо впровадження проекту. Так, у Мінагрополітики зазначають, що метою реформи є вдосконалення системи управління та нагляду за обігом домашніх тварин, забезпечення їхньої безпеки та добробуту, а також захист прав власників та сприяння екологічно стійкому підходу.

Крім того, створення Єдиного державного реєстру домашніх тварин спрямоване на полегшення доступу до інформації про кількість тварин, їх місце проживання, вакцинацію від усіх відомих інфекційних захворювань, а також дозволить ефективно контролювати переміщення тварин.

Інформацію про свійських тварин будуть вносити до електронного реєстру. У Мінцифри зазначили, що цей реєстр створюється з метою впровадження комплексу заходів, які покращать добробут та безпеку власників та їхніх улюбленців.

Ще однією метою даного реєстру, як додали у відомстві, є боротьба зі сказом у тварин. За словами чиновників, облік тварин дозволить планувати та організовувати заходи щодо профілактики захворювання. Йдеться про щорічні вакцинації, які фінансуватимуться за рахунок держави.

Водночас реєстрацію в реєстрі хочуть зробити добровільною та повністю безкоштовною, щоб фінансова сторона питання не відлякувала громадян. Залежно від ознак та тяжкості вчиненого порушення встановлюється сума штрафу – від 3400 до 8500 гривень.

Не виключено, що людині призначать адміністративний арешт терміном до 15 днів. Собаку або кота навіть можуть забрати у власника, якщо злочин стався щодо домашнього улюбленця.

Читайте також:

"З наших ніхто не заступився": зірка "Кріпосної" розповіла про конфлікт із російськими акторами, які нахабніли в Україні

Путін рве і метає: у Росії зганьбилися з випробуванням "ракет судного дня". Що відомо

ПриватБанк розповів, як повернути гроші, які зникли з вашої картки

Ви здивуєтеся їхньому пишному цвітінню: як зберігати хризантеми взимку, щоб радіти наступного сезону