Якщо вірити статистиці, то зараз в Україні у рейтингу найпривабливіших робочих місць перше місце посідає держслужба. Ще б пак, 27% українців заявляють, що органи державної влади є для них найкращим місцем роботи. Так, якщо у переважній більшості європейських країн заробіток цивільного службовця не відрізняється від заробітку пересічних громадян, то в Україні ось уже багато років бути чиновником престижно та прибутково. Ось тільки найближчим часом все може змінитись.

Так, стало відомо, що вже 2024 року премії держслужбовцям у розмірі 300-400% можуть бути скасовані.

Про це в ефірі Українського радіо заявив Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчинов. Крім того, він вважає, що потрібно прибирати диспропорцію у зарплатах держслужбовців, за якої на однаковій посаді люди отримують різні гроші.

"З'являється квазіпреміальний фонд, який використовується для стимулюючих надбавок, які при високих посадових окладах становлять понад 50%. І працівники таким чином мають додаткові доплати, так звані псевдопремії, які ніколи не були преміями, а лише вирівнюванням на ринку праці гідного рівня оплати праці. Для місцевого рівня це була спроба сплатити мінімальну зарплату. У багатьох органах місцевого самоврядування є окремі програми, які з місцевого бюджету виробляють цільові доплати держслужбовцям", - заявив він.

За словами Нємчинова, під час підготовки проекту держбюджету на 2024 рік було враховано законопроект про реформу оплати праці.

Він нагадав, що 23 жовтня ухвалено постанову Кабміну "Про класифікацію посад", яка передбачає проведення класифікації посад у всіх центральних органах виконавчої влади. Це основний крок до забезпечення рівної зарплати для працівників, які виконують однакові функції, але працюють у різних органах.

Другим кроком стане встановлення нових рівнів посадових окладів. За запланованими змінами, 70% заробітку держслужбовця складатиме посадовий оклад, а 30% – надбавки, передбачені законом.

Він попередив, що буде скорочення там, де було помилкове і неправомірне збільшення, "вирівнюватиметься за багатьма посадами, де були запаморочливі премії в 300-400%". "Буде збільшена зарплата там, де посада недооцінена. Це буде комплексний процес. Можливо, що хтось і втратить. Але загалом ми очікуємо на вирівнювання диспропорції в тому, що зарплата має бути прозорою", - наголосив він.

Читайте також:

Зеленський дав відповідь на гучну статтю Залужного про ситуацію на фронті: що сказав президент

ПриватБанк розповів, як повернути гроші, які зникли з вашої картки

Путін рве і метає: у Росії зганьбилися з випробуванням "ракет судного дня". Що відомо