Якщо ви активно користуєтесь сковорідкою, нею неминуче з'явиться нагар. При цьому видалити жир, що пристав, досить важко, але зневірятися не потрібно.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяІ справді, є простий і дієвий спосіб, як позбутися нагару та жиру на посуді буквально за кілька хвилин. При цьому з неприємних моментів – лише запах.
Називається цей народний метод "дві склянки". Він допоможе вирішити проблему лише за 5 хвилин. При цьому порятунок сковороди коштуватиме вам копійки.
З часом злийте рідину. Заберіть за допомогою м'якої губки ошметки гару. Помийте сковороду теплою водою та насолоджуйтесь бездоганним результатом. Експерти кажуть, що після такої процедури посуд сяятиме, наче щойно з вітрини.
Правда, досвідчені господині попереджають, що цей спосіб підходить для видалення більшості забруднень (нагар, кіптява і застарілий жир) зі сковороди будь-якого типу, крім тих, що мають антипригарне покриття.
важливо!
- Місця з супер стійкими забрудненнями можна обробити додатково содою або содовою пастою (сода + пара крапель води) та залишити на деякий час.
А ось у найбезнадійніших випадках, коли потрібно видалити багаторічний шар нагару із зовнішньої частини чавунної або алюмінієвої/дюралевої сковороди, використовується кип'ятіння за радянським рецептом: господарське мило + сода + силікатний клей.
Знадобляться:
- металевий тазик або відро відповідного розміру (наприклад об'ємом 10 л);
- 1 шматок господарського мила 72% (за бажанням);
- ½ чашки силікатного клею (він же канцелярський або шкільний клей та рідке скло);
- ½ чашки кальцинованої соди (продається в госптоварах) або півпачки харчової соди;
- скребок (можна столовий ножик);
- тертка (середня);
- металеві губки.
Насамперед потрібно наповнити таз/відро водою і довести її до кипіння на великому вогні.
Поки вода нагрівається, натріть на тертці господарське мило (за бажанням).
Як тільки вода закипить, зменште вогонь, висипте в таз усі мильні стружки, розмішайте їх, а потім додайте півкухлі клею і півкухлі кальцинованої/харчової соди. На цьому етапі не забудьте відкрити вікно та увімкнути витяжку!
Опустіть в отриманий розчин сковорідку, попередньо знявши з неї ручку. Якщо ручка не пластмасова/дерев'яна, то її опустіть у тазик. Тепер залишилося набратися терпіння та поварити сковороду 1-4 години залежно від ступеня забруднення. За цей час частина нагару і жиру відстане від сковороди, а частина, що залишилася, розм'якшиться.
Після кип'ятіння потрібно сковороду сполоснути, перенести її в раковину або чистий тазик (можна пластмасовий), і за допомогою металевої губки/скребка/ножа розпочати видалення залишків нагару.
Читайте також:
Як позбутися тарганів на кухні та в квартирі: народні хитрощі, які перевірені роками
Так робили наші бабусі: ці народні засоби допоможуть швидко позбутися харчової молі на кухні.