В Україні запроваджуються нові стипендії, які будуть доступні не лише студентам, а й школярам. Ці стипендії, названі на честь великого поета Тараса Шевченка, надаються найталановитішим учням. Визначення рівня таланту відбувається на четвертому етапі XXXIV Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури, яка щорічно проводиться у країні. Переможці цієї олімпіади стають щасливими володарями щомісячних стипендій у розмірі 2720 гривень.

Для того, щоб претендувати на ці стипендії, кандидати мають подавати свої заявки до Міністерства освіти до 1 червня. Виплати здійснюватимуться у рамках програми "Державні премії, стипендії та гранти у сфері освіти, науки та техніки, стипендії переможцям Міжнародних конкурсів". Загальна сума коштів, виділених на цю програму із бюджету, становить 326 400 гривень.

Студенти, які стали володарями стипендії та вступили до вишу, отримуватимуть її до закінчення терміну виплат, за рахунок фонду відповідного вишу.

2023 року стипендії імені Тараса Шевченка отримають 10 осіб. Кожен із них, починаючи з вересня, отримуватиме по 2 720 гривень щомісяця. Серед щасливчиків – учні ліцеїв різних міст та районів України, таких як Житомир, Івано-Франківськ, Черкаси, Калуш, Чернівці, Миргород, Хмельницький, Кременчук, Умань та ще раз Івано-Франківськ.

Читайте також: