Ні для кого не секрет, що цукровий діабет відноситься до найпоширеніших захворювань ендокринної системи. Ще б пак, за статистикою, кожні 7 секунд цей діагноз озвучують двом новим пацієнтам. Щоб звести до мінімуму ризик виникнення діабету, фахівці озвучили список продуктів, які провокують зростання рівня цукру та розвиток інсулінової недостатності. Не дарма кажуть: "Попереджений - значить озброєний!".

І справді, значна поширеність цукрового діабету у світі, швидке зростання захворюваності (за останні 5 років - на 45%), висока інвалідизація та смертність хворих на діабет (70% гине від інфаркту міокарда, серцевої недостатності та інсульту) зумовлює актуальність цієї проблеми.

Саме тому дієтологи зі світовим ім'ям назвали кілька досить популярних продуктів, які підвищують рівень цукру на крові.

Фруктові соки, нектари та компоти зазвичай мають високий вміст фруктози – природного цукру із фруктів. Крім того, у них також додають цукор чи глюкозний сироп. Тому краще пити свіжі соки без добавок або мінеральну воду.

Напої. Особливо небезпечними вважаються газовані напої з високим вмістом цукру та деякі різновиди алкоголю. Якщо Ви регулярно балуєте себе лимонадом або колою, це може спровокувати інсулінову недостатність. До категорії небезпечних спиртних напоїв потрапив коньяк, шампанське та солодкі вина. Медики стверджують: шанси любителів газування захворіти на діабет вищі на 25%, ніж у тих, хто байдужий до цукромістких напоїв.

Випічка та борошняні вироби. Так, вживання солодкої випічки сприяє різким стрибкам інсуліну, що виникають при підвищенні глюкози в крові. Подібні "струси" з часом можуть стати причиною розвитку цукрового діабету 2-го типу. Вихід із ситуації є: замінити білу здобу та спагетті цільнозерновими різновидами.

Білий рис . Експерти дійшли висновку: якщо їсти страви з білого рису 4-5 разів на тиждень, то можна потрапити до групи ризику. Справа в тому, що в ньому вкрай мало клітковини, але, при цьому, високий відсоток глюкози, яка потрапляє в кров і провокує стрибок рівня цукру. Найкраще звернути увагу на бурий, червоний або дикий рис – ці сорти не впливають на рівень глюкози в організмі.

Молочні продукти. Навіть якщо у Вас немає проблем зі сприйняттям лактози та схильності до ожиріння, дієтологи рекомендують досить акуратно включати молочні продукти до свого раціону. У сметані, ряженці, сирах і кислому кислому молоко досить високий вміст насичених жирів, а це може спровокувати інсулінову недостатність, за словами експертів. Дієтологи радять зупинити свій вибір на нежирних різновидах улюблених молочних продуктів. Вони не вплинуть на стрибки цукру у крові. У будь-якому випадку, дорослій людині не варто випивати більше 1 склянки молока на добу.

Страви із переробленого м'яса. Так, якщо замість натурального м'яса щодня віддавати перевагу сосискам та ковбасам, то в організмі поступово розвивається нестача інсуліну, а це може призвести до розвитку діабету.

Фаст-фуд. Безумовно, іноді можна побалувати себе хот-догом, гамбургером або шаурмою, але важливо знати міру. "Шкідлива" їжа може з'являтися у Вашому раціоні не частіше 1-2 разів на місяць, якщо не хочете нашкодити здоров'ю та фігурі.

Читайте також:

Багато хто повторює цю помилку щодня: які продукти не рекомендується мити перед їх приготуванням

Ви здивуєтеся своєї зовнішності: названо 8 продуктів для вічної молодості

І не лише чай чи кава: які продукти не можна вживати з молоком

Продаються в будь-якому магазині: названо 6 продуктів для здоров'я ваших суглобів