Уряд Фінляндії після офіційного членства в НАТО розгорнув військові підрозділи для надання допомоги прикордонникам через зростання напруженості на кордоні з РФ.

Про це пишуть «ФАКТИ»

Капітан Йоуко Кіннунен, начальник прикордонного переходу «Вартіус», повідомив про значне збільшення потоків мігрантів на своєму контрольно-пропускному пункті: люди намагаються проникнути до Фінляндії різними способами, зокрема велосипедистами та пішоходами.

Як тимчасовий захід захисту військові ініціювали будівництво загородження на КПП «Вартіус» у прикордонній зоні. Повідомляється, що більшість мігрантів є громадянами Сомалі, але є також громадяни інших країн.

Мігранти стверджують, що російські прикордонники змушують їх перетнути кордон силою. Коли фінські прикордонники намагаються повернути їх, російська сторона нібито відмовляється їх прийняти.

Капітан Кіннунен описав ситуацію, заявивши, що мігрантів насильно витісняють через кордон проти їхньої волі. Їх привозили невеликими групами, штовхали у бік Фінляндії, і ворота за ними зачинялися.

«Мігрантів буквально виштовхнули з-за кордону проти їхньої волі. Люди відмовлялися залишати територію Росії, але російські прикордонники силою змушували їх. Мігрантів підводили невеликими групами приблизно по 20 осіб. Виштовхували у бік Фінляндії, а потім зачиняли за ними ворота», - заявив фінський прикордонник.

У відповідь на сплеск мігрантів Фінляндія тимчасово закрила чотири з дев'яти пунктів перетину кордону з Росією до 18 лютого 2024 року. Президент Фінляндії Саулі Ніїністо звинуватив Москву у навмисній організації потоку мігрантів, провівши паралелі з аналогічними інцидентами у 2015 році.

Міністерство закордонних справ відкинуло ці звинувачення, але Гельсінкі розглядає ситуацію як організовану загрозу національній безпеці.

Заступник начальника фінської прикордонної служби Маркку Хасінен заявив, що останніми днями російський кордон без необхідних в'їзних документів перетнули сотні осіб з Іраку, Сирії, Ємену, Сомалі та інших країн.

«Вона не могла виникнути сама собою. І це серйозна загроза національній безпеці, яка вже обтяжує діяльність влади в районі східного кордону», - заявив Гассінен.

Читайте також:

Автомобілістів попередили: із вашої машини можуть зняти номери. Злодії працюють у комендантську годину

Вас намагаються обдурити: як вибрати якісну червону рибу та не викинути гроші на вітер

Таке подають тільки в ресторанах: рецепт ніжної та апетитної закуски з шинкою та хурмою