У Верховній Раді України готується до розгляду законопроєкт, який вносить зміни до закону про мобілізацію та військову службу. Зокрема, планується усунути відстрочку для студентів, які здобувають другу вищу освіту, та закликати деяких осіб, які відбули покарання за злочини.

Докладніше про те, що відстрочки від мобілізації хочуть скасувати для ще однієї категорії, інформує Апостроф.

Однією з ключових змін є усунення можливості уникнути призову шляхом здобуття другої, третьої вищої чи вищої освіти. В даний час студенти, які навчаються на денній формі навчання, мають право на відстрочку від призову до закінчення навчання. Однак у разі ухвалення законопроєкту ця відстрочка діятиме лише для студентів, які навчаються на першому рівні вищої освіти.

Розширення кола осіб, які підлягають заклику

Також планується розширити коло осіб, які підлягають призову. Зокрема, на облік планують ставити осіб, засуджених за скоєння кримінального правопорушення та позбавлення волі, обмеження волі, зокрема зі звільненням від відбування покарання.

Скасування заборони на надання інформації про реєстрацію

Крім того, законопроєктом пропонується скасувати заборону на надання відомостей про реєстрацію місця проживання або перебування призовниками, військовозобов'язаними та резервістами під час укладання трудового договору.

Розширення переліку осіб, які приймають військовий облік

Законопроєкт також передбачає розширення переліку осіб, які приймаються на військовий облік. Зокрема, на облік ставитимуться особи, які мають вищу освіту та не мають права на відстрочку від призову.

Передбачається, що запропоновані зміни дозволять підвищити боєздатність Збройних Сил України та забезпечити кадрове забезпечення армії. Однак ці зміни також можуть викликати протести серед студентів та засуджених осіб.

Читайте також:

Це вже перебір: медкомісія вирішила посміятися з українського захисника, у якого не функціонує нога

Втекти вже не вийде: як відстежуватимуть тих, хто ігнорує повістки

На Львівщині військкомат надіслав повістку чоловікові без рук та з протезами на ногах