Цибулини більшості сортових тюльпанів потрібно щорічно витягувати з ґрунту та проводити їхню пересадку. Це пояснюється тим, що щороку рослина зазнає процесу "заміни" цибулини: стара гине, тоді як нові формуються замість неї, утворюючи одну чи навіть кілька нових. Вибрані селекціонерами сорти тюльпанів, часто пропоновані садівникам, характеризуються високою швидкістю вегетативного розмноження, тобто кожна цибулина здатна породити дві або більше дочірніх, а також кілька "діток".

Необхідність викопування тюльпанів обумовлена ​​кількома чинниками. У разі їх невикопування рослини вже наступного року починають сильно зближуватися один з одним, конкуруючи за поживні речовини, що негативно позначається на якості та розмірах квіток. Крім того, у густих посадках часто виникають проблеми з різними захворюваннями.

Важливим аспектом є також кліматичний фактор. В історичній батьківщині тюльпанів, у степових та гірських районах, літо характеризується високими температурами. У зв'язку з цим життєвий цикл цих рослин розроблено так, що для формування нових квіткових бруньок необхідно забезпечити їм достатню кількість тепла. Оптимальна температура для цього процесу складає +23 - +25 °C (і навіть вище для тюльпанів бахромчастих, близько +25 - +27 °C).

Коли слід проводити викопування тюльпанів? Принцип простий: рослина сама дає знати необхідність цього заходу. Верхнє листя має повністю пожовтіти, а нижнє набути жовтуватого відтінку. Ця ознака свідчить про те, що більшість поживних речовин вже направлена ​​в цибулини. Викопування раніше, коли листя ще зелене, призведе до зменшення розмірів цибулин та цвітіння. Викопування пізніше, коли листя вже засохло, призведе до розсипання гнізда цибулин, і ви можете навіть не знайти їх.

Для процедури викопування використовують лопату чи вила. Рослини копають гніздами, зберігаючи бадилля, і розміщують їх у темному місці для просушування. Листя має повністю висохнути, після чого воно легко відокремлюється від цибулин. Після цього цибулини піддаються ретельному сортуванню, видаляючи хворі та пошкоджені екземпляри, і поміщаються в тепле приміщення, наприклад, на горище. Період формування квітки посідає перші 3-4 тижні після викопування, у період необхідно підтримувати оптимальну температуру, зазначену раніше. Для подальшого зберігання до осінньої посадки тюльпанам достатньо тепла в межах +18 - +20 °C.

Читайте також: