Гортензія садова, або крупнолистова, - найпопулярніший і найпоширеніший декоративний чагарник. Відомо, що рослину наприкінці XIX століття завезли до Європи з Японії, після чого гортензія швидко завоювала кохання садівників. Зазначимо, що особливо красиві її сорти були виведені в Європі. При цьому з незапам'ятних часів гортензію називають модницею, а все тому, що дуже любить вона змінювати своє забарвлення.

У гортензії великі яйцеподібної форми листя із загостреними краями. З липня по вересень чагарник прикрашений пишними та об'ємними суцвіттями-шапками.
Особливістю гортензії є те, що фарбування кулястих суцвіть багато в чому залежить від кислотності ґрунту. Їх забарвлення - своєрідний лакмусовий папірець для визначення pH ґрунту:
  • у кислому ґрунті - рН нижче 5,5 - квітки синіють;
  • у лужній та нейтральній – рН вище 6,5 – стають рожевими або навіть червоними;
  • у слабокислій - pH 5,5 - 6,5 - цвітіння може бути бузковим (тобто суміш блакитного з рожевим).

Таким чином змінювати забарвлення кольорів гортензії зможе кожен українець.

Наприклад, щоб гортензія посиніла, її потрібно поливати розчином "сульфат алюмінію" – 30-40 г на 10 л води. Під дорослий кущ дають щонайменше 20 л розчину. Можна удобрення вносити і в сухому вигляді з розрахунку 500 г на 1 кв. м посадок. Після процедури грунт ретельно поливають і мульчують тирсою, хвоєю або травою.

Можливо і зворотне перетворення гортензії - із синій на рожеву. Тут найголовніше — зробити алюміній у ґрунті недоступним. Якщо ж pH ґрунту нижче 6,5, його потрібно олужнити, вводячи вапно, крейду, товчену яєчну шкаралупу. Найпростіший спосіб – додати доломітове борошно, щоб підвищити pH. Для початку розсипте навколо куща 3-4 склянки доломітки. Потім вносите таку ж дозу кожні 2-3 тижні протягом усього періоду росту. А щоб змінити колір гортензії на блакитний, треба поливати її добривом з низьким вмістом фосфору і високим вмістом калію. Ідеальний такий склад: 10:5:20 (N: P: K).

Коли перефарбовувати

Найкраще починати удобрювати рослину, коли вона закладає суцвіття. Процес зміни забарвлення займає приблизно два тижні, тому якщо поливати алюмінієм або підвищувати лужність землі раніше, швидше за все, нічого не вийде. В іншому випадку змінить колір ті суцвіття, які розпустяться значно пізніше.

Зазначимо, що в природі не один десяток різновидів гортензії, але не кожен може стати учасником "кольорового експерименту". Найкраще піддаються змінам такі сорти: мася, блю вейв, нескінченне літо та Ренета Штейнігер.

Мітельчасті сорти не змінюють відтінок своїх пелюсток, та й серед деревоподібних чагарників існує лише один вид, здатний змінити відтінок суцвіть.

Читайте також:

Цей секрет завжди використовують продавці квітів: що потрібно зробити з трояндами, щоб вони простояли кілька тижнів

Ви здивуєтеся, але вікна у квартирі не запітніватимуть: які квіти потрібно поставити на підвіконня

Ви здивуєтеся тому, що станеться: для чого додають аспірин у вазон із квітами

Так ваша орхідея ще ніколи не цвіла: що потрібно зробити, щоб рослина була обліплена квітками

Їх називають "чарівними": які рослини приносять в дім достаток, мир та удачу