Нема того городника, кому б кропива хоч раз не обпекла руки-ноги. Але з найлютішого ворога її легко перетворити на справжнього друга. Настій кропиви – ефективне (і при цьому безкоштовне) добриво для городу. До речі, дуже шановане у німців.

Так, стало відомо, що досвідчені садівники завжди запасають про запас настій і золу кропиви.

Ще б пак, у кропиві на відміну від інших бур'янів багато різних мікроелементів - калію, кальцію, заліза, марганцю, йоду, натрію, міді, хрому, які необхідні для повноцінного розвитку будь-якої рослини: прискорюють ріст і дозрівання плодів, покращують цвітіння.

Є і вітамін К, що бере участь у фотосинтезі та підвищує імунітет рослин. І всі ці елементи добре засвоюються більшістю городніх культур. Причому кропива однаково корисна як для харчування, так і для захисту посадок від шкідників та хвороб.

Як зробити настій

Стебла та листя кропиви (на рослині не повинно бути насіння) подрібніть і помістіть у пластикову бочку (у залізній тарі кропива, вступаючи в реакцію з металом, втрачає корисні властивості) так, щоб зелена маса заповнила більше половини ємності.

Залийте траву теплою водою (під час бродіння об'єм розчину збільшиться, тому наливайте воду не до самого верху), накрийте кришкою і дайте настоятися 12-14 днів. Щодня помішуйте.

Для прискорення процесу можна додати в настій дріжджі, розбавивши попередньо 10 г сухих дріжджів в 2 літрах води. Забродившая кропива має неприємний запах, щоб позбутися його, додайте в настій корінь валеріани.

Коли скінчиться бродіння (настій потемніє та перестане пінитися), розведіть його водою 1:10. Для обприскування розведіть концентрат 1:20.

Правила підживлення

Настоєм кропиви поливайте овочі з розрахунку 0,5 л-1 літр під кущик. Кореневі підживлення проводять 1-2 рази на місяць, позакореневі (обприскування) – 1 раз на місяць. Під час плодоношення частоту підживлення під корінь потрібно скоротити (удобрюйте 1-2 рази на місяць), а обприскування взагалі припинити. В іншому випадку культури будуть пишно рости, але мізерно плодоносити. Крапива дуже хороша для томатів, огірків, капусти, болгарського перцю, полуниці та винограду. А ось цибуля, часник, горох, квасоля та інші бобові підгодовувати цим добривом не рекомендується – від надлишку азоту ці культури нарощують бадилля на шкоду плодоношенню.

Отже, які ж культури можна удобрити кропивою? Практично все. І насамперед помідори. Азот, калій та кальцій, яких багато в кропив'яному настої, допоможуть їм швидше наростити вегетативну масу та утворити якісні плоди. Також для підживлення томатів на відро (10 л) зеленого добрива можна додати 1 склянку золи. Обприскування ж помідорів настоєм кропиви захистить їх від багатьох недуг, у тому числі фітофтори. Огіркам він допоможе збільшити кількість зав'язей та швидше дозріти врожаю. Великий аматор зеленої органіки та солодкий болгарський перець. Чи не відмовиться від натурального добрива також капуста. Але тут є один нюанс: зелений чай має бути як слід наполегливим.

Дуже добре діє зелене добриво на ягідники — смородину, ожину, малину. Можна поливати кропив'яним настоєм і суницю. Після такого підживлення рослини буквально оживають: прискорюється їх зростання і швидше дозрівають плоди.

Читайте також:

Допоможе звичайна кропива: як виростити болгарський перець великим та солодким.

Тепер ви збиратимете кропиву: секрет вирощування великого і солодкого перцю

Допоможе кропива: дачник розкрив хитрість, завдяки якій огірки виростають солодкими та хрусткими.

Питимемо відвари з кропиви: в Україні подорожчає найпопулярніший напій. Ціни