Любов Президента Росії Володимира Путіна до розкоші загальновідома. При цьому перед росіянами диктатор вдає з себе скромного чиновника, який заробляє 850 тисяч рублів щомісяця і декларує дві "Волги", "Ниву" та причіп "Скіф". Разом з тим, російський диктатор Володимир Путін має колекцію з 10 яхт, які вражають розкішшю. На борту всіх суден є басейни, тренажерні та пляжні клуби, а інтер'єри оздоблені золотом, щоб точно було "по-багатому". Вартість найдорожчої яхти "Шахерезада" оцінюють в 500 млн фунтів стерлінгів.

І от нещодавно колекція яхт Путіна поповнилася ще двома суднами - диктатор придбав 68-метрове судно під назвою "Вікторія" та човен супроводу "Оріон" довжиною 38 метрів. Загальна вартість двох яхт перевищує 60 мільйонів доларів. Відомо, що ними користується не тільки російський диктатор, а й його найближче оточення.

Про це повідомили журналісти розслідувального центру "Досьє".

Саме цікаве, що "Вікторію" збудували на військовому заводі "Севмаш", який в Росії спеціалізується на виготовленні ядерних підводних човнів, зокрема саме там реалізовують сучасні проєкти IV покоління "Ясень" і "Борей".

Повідомляється, що після того, як навесні 2022 року в Італії заарештували яхту Scheherazade, саме Victoria стала найбільшою яхтою, пов'язаною з Путіним, у Чорному морі.

Власником судна за документами значиться фірма "Паєр", а оператором - "Фазар-Інвест". Обидві пов'язані одна з одною і входять до групи компаній російського мільярдера і друга Путіна Геннадія Тимченка. Крім того, портовим агентом "Вікторії" виступає та сама фірма, яка раніше обслуговувала яхту Scheherazade.

Яхту Victoria почали будувати в 2005 році, а човен супроводу - в 2006 році. Graceful будували 8 років, Victoria була побудована за 14 років. Контракт із "Севмашем" уклала компанія бізнесмена Сергія Маслова Julesburg Corp з Британських Віргінських островів.

Зараз яхту Victoria ремонтують на турецькій верфі, яка готує кораблі для військового флоту Туреччини − члена НАТО. Так, вранці 25 жовтня судно перемістилося в доки, відключило передавач (AIS) і перестало з'являтися на картах профільних сервісів.

Побачити яхту розслідувачі змогли за допомогою безпілотника.

Відомо, що Victoria може взяти на борт 28 осіб, але, повідомляють, що зазвичай на судні 11-15 осіб команди і до шести пасажирів. Екіпаж яхти складається з людей, які працювали на інших човнах, пов'язаних із Путіним.

Вартість судна, зазначена в митній декларації 2019 року, − $50,1 млн. У цьому ж документі описані основні характеристики корабля, зокрема й конструкційна особливість: на борту відразу дві майстер-каюти. Стільки ж майстер-кают і на яхті Graceful, а в резиденціях російського президента завжди передбачено дві окремі спальні: для господаря і для господині, зазначає "Досьє".

Відстеживши переміщення Victoria, "Досьє" встановило, що яхта регулярно буває біля мису Ідокопас, де розташований "Палац Путіна", про існування якого детально розповідали соратники Олексія Навального.

Читайте також:

У Росії вже почалися бунти дружин і матерів: повстали проти Путіна та вимагають повернути чоловіків з України

Кадиров пішов у крайнощі і зробив виклик Путіну: що про це розповіли експерти

Путін стає беззахисним: партизани вже дісталися секретної бази спецполку в Москві

Путіна поставили на коліна: Фінляндія завдала такого удару по Кремлю, про який ніхто не підозрював

Путін сам знищив свою авіацію: скільки в Росії залишилося бойових і робітничих вертольотів "Алігатор". Це повне дно