В Україні наразі розглядаються плани щодо суттєвих змін у пенсійній системі з метою покращення її справедливості.

Ініціатива передбачає перегляд розмірів пенсій із збільшенням виплат тим, хто отримує мінімальні суми, та одночасним зниженням пенсій тим, хто має значні "астрономічні" виплати. Про це повідомила Роксолана Підласа, голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України.

Статистика вказує на те, що приблизно 30% пенсіонерів у країні одержують менше 3000 гривень, а більше половини – менше 5000 гривень щомісяця. Очікується, що пенсії для осіб з мінімальними виплатами буде збільшено, при цьому планується скорочення пенсій для тих, чиї пенсійні суми надмірно високі. Всі ці кроки робляться для того, щоб зробити пенсійну систему більш збалансованою та справедливою.

Згідно з поточною інформацією, середня пенсія в Україні у 2023 році становить близько 5,35 тисячі гривень. Тим не менш, близько мільйона пенсіонерів отримують понад 10 тисяч гривень, що виділяє цей шар одержувачів пенсій.

Додатково передбачено зменшення виплат тим, хто раніше отримував різні додаткові кошти за заслуги, які, можливо, впливали на розмір пенсії. У майбутньому пенсії розраховуватимуться на основі внесків, сплачених протягом усього трудового життя, що покликане створити справедливішу основу для розподілу пенсійних фондів. Цей хід також надасть можливість збільшити пенсії тим, хто вийшов на пенсію у період з 2011 до 2015 року.

Крім того, плануються перевірки нарахувань пенсій державним службовцям, і у разі виявлення порушень скасовуватимуться неправомірні надбавки.

У перспективі уряд має намір виділити Пенсійному фонду значні кошти у розмірі 271,9 мільярда гривень на 2023 рік з метою забезпечення належних пенсій та проведення індексації у березні. Ці кроки спрямовані на покращення загальної системи пенсійного забезпечення та задоволення потреб різних категорій пенсіонерів у країні.

Читайте також: