У жовтні 2023 року ми стали свідками незначного підвищення середніх цін на продукти харчування на 1%, що перервало тимчасове зниження, яке тривало з липня. Прогнозується, що продукти дорожчатимуть у майбутньому, проте це зростання не буде надто швидким.

Найбільший приріст цін відмічено у овочів (+14,0%), яєць (+10,1%) та молока (+2,1%). У той же час майже половина відстежуваних товарів продовольчого асортименту, згідно з даними Держстату, дивовижним чином подешевшала в жовтні. Це свідчить про продовження впливу надходження врожаю 2023 року на динаміку споживчих цін.

Зауважимо, що ціни на багато продуктів у цей період знизилися, так, наприклад, морква подешевшала майже на 14%, гречана крупа на 11,9%, яблука на 8,7%, картопля на 7,2%, а цукор на 2, 2%.

На думку експертів з інституту, загальне збільшення вартості овочів при продовженні зниження цін на продукти, що входять до складу "борщового набору", ймовірно, обумовлено надходженням нового врожаю овочів із зон із закритим ґрунтом.

Директор інституту, академік Національної академії аграрних наук (НААН) Юрій Лупенко, прогнозує, що після завершення сезону збирання та переробки сільськогосподарської продукції, очікується поступове збільшення цін, хоча різкого зростання в найближчій перспективі не передбачається.

Читайте також: