З 1 січня 2024 року громадяни Білорусі для виїзду на постійне місце проживання за кордон мають отримувати дозвіл у міграційних органах усередині країни. Раніше ця процедура здійснювалася у консульствах Білорусі за кордоном.

Докладніше про те, що жителям Білорусі потрібно запитувати дозвіл на виїзд з країни, інформує zn.ua.

Згідно з рішенням Ради міністрів Республіки Білорусь, для отримання дозволу на виїзд на постійне місце проживання за кордон необхідно звернутися до відділів громадянства та міграції за місцем проживання та подати такі документи:

  • Заява;
  • анкету із зазначенням відомостей про освіту, спеціальність, податкові зобов'язання, аліменти та контакти родичів;
  • копію паспорта громадянина Республіки Білорусь у;
  • копію свідоцтва про народження (для неповнолітніх).

Міграційні органи перевірять, чи не заборонено заявнику виїзд із країни. До таких категорій належать, зокрема, боржники та військовозобов'язані.

На розгляд заяви про виїзд на постійне місце проживання за кордон приділяється 20 робочих днів. Ще до 15 робочих днів може займати підготовка рішення щодо оформлення виїзду або про відмову в ньому.

Зміни у порядку виїзду на постійне місце проживання за кордон спрямовані на посилення контролю за виїздом громадян Білорусі із країни. Очевидно, що Лукашенко намагається зробити білорусів невиїзними, щоб ті не бачили, як живуть цивілізовані європейські країни та не перешкоджали пропутинській політиці лукашенківського режиму.

Читайте також:

Це вже перебір: медкомісія вирішила посміятися з українського захисника, у якого не функціонує нога

Втекти вже не вийде: як відстежуватимуть тих, хто ігнорує повістки

На Львівщині військкомат надіслав повістку чоловікові без рук та з протезами на ногах