Озима цибуля - це різновид цибулі, яку садять восени, а врожай збирають навесні. Він має ряд переваг перед весняною цибулею: більш стійкий до хвороб та шкідників, не вимагає поливу та підживлення, швидше росте та дає більший урожай.

Докладніше про те, як правильно доглядати озиму цибулю, щоб вона виросла великою і солодкою, читайте в нашому матеріалі.

Щоб виростити хороший урожай озимої цибулі, необхідно дотримуватися таких правил:

  • Вибирайте відповідний сорт. Озима цибуля буває різних сортів, що різняться за формою, кольором, смаком та терміном дозрівання. Для посадки в середній смузі України найкраще підходять сорти з ранніми та середніми термінами дозрівання, наприклад, "манриген № 1", "сенсація", "ексибішен".
  • Підготуйте ґрунт. Озима цибуля надає перевагу легким, родючим, добре дренованим ґрунтам з нейтральною або слабокислою реакцією. Перед посадкою ґрунт необхідно перекопати та внести до нього компост або перегній.
  • Правильно висадіть цибулю. Оптимальний час для посадки озимої цибулі - жовтень або листопад. Цибулини висаджують на глибину 5-7 см і на відстані 10-15 см одна від одної. Після посадки цибулю потрібно вкрити мульчею із соломи, тирси, торфу або листя.
  • Доглядайте цибулю. Взимку цибуля не потребує особливого догляду, тільки періодичної перевірки на наявність пошкоджень. Навесні, коли цибуля почне проростати, необхідно зняти укриття, розпушувати ґрунт, прополювати та підгодовувати рослину мінеральними добривами. При необхідності цибулю можна поливати.

Ось кілька додаткових порад щодо вирощування озимої цибулі:

  • Для посадки цибулі краще вибирати добре освітлені ділянки.
  • Якщо ви живете в регіоні із суворим кліматом, то краще вибирати морозостійкі сорти озимої цибулі.
  • Щоб захистити цибулю від гризунів, можна вкрити грядки з цибулею металевою сіткою або засипати тирсою або торфом.

При дотриманні цих правил ви зможете виростити гарний урожай озимої цибулі, яка радуватиме вас своїм смаком та ароматом усю весну.

Читайте також:

Допоможе звичайне яблуко: що потрібно покласти поруч із хурмою, щоб вона не була терпкою

Як смачно замаринувати цибулю без оцту: цей рецепт приховують усі імениті шеф-кухарі

Він не гнитиме і не проростатиме: як правильно зберігати цибулю, щоб вона була свіжою всю зиму