З початку листопада 2023 року українським пенсіонерам відкрилася нова можливість надання додаткової грошової допомоги.

Граничний розмір пенсії, за якого пенсіонери можуть претендувати на цю додаткову фінансову підтримку, було збільшено з 3000 до 3250 грн. Ця важлива зміна стосується тих пенсіонерів, які проживають на територіях з активними або можливими бойовими діями.

За інформацією, наданою прес-службою Міністерства соціальної політики, із серпня поточного року пенсіонери у зонах воєнних дій мають право на отримання додаткової фінансової підтримки. Ця підтримка надається тим, у кого розмір пенсії складає менше 3 тис. грн.

Додаткова соціальна підтримка у вигляді грошової допомоги від Всесвітньої продовольчої програми ООН (ЗПС) почала виплачуватись у серпні 2023 року. Ця підтримка охоплює близько 270 тисяч пенсіонерів, причому розмір доплати становить різницю між сумою пенсії та 3 тис. грн., але не менше 100 грн.

Слід зазначити, що уряд ухвалив рішення про збільшення граничного розміру пенсії, що дає право на отримання додаткової грошової допомоги. Цей захід спрямовано поліпшення матеріального становища пенсіонерів за умов воєнних дій. Нові умови почали діяти з 1 листопада 2023 року.

Крім того, у серпні поточного року ЗПС ООН почала перераховувати додаткові грошові виплати пенсіонерам у регіонах, які найбільше постраждали від війни. Список осіб, які мають право на такі виплати, формується Пенсійним фондом на основі наявних реєстрів, а ВПП спрямовує ці кошти саме цим людям.

Також варто згадати, що 23 серпня 2023 року стала відомою інформація про те, що Організація Об'єднаних Націй розпочала збір коштів у розмірі 268 млн. доларів для підтримки України в період опалювального сезону. Ці розрахунки ґрунтуються на досвіді минулої зими та націлені на забезпечення необхідної допомоги в умовах підвищених потреб.