Всі городники знають, що згодом природна родючість грунту знижується. І справді, вирощуючи рослини на тому самому грунті щороку, ми поступово його виснажуємо, адже ми збираємо врожай, на споживання якого йдуть із ґрунту всі поживні речовини. Саме тому восени у дачників не зменшується клопоту. Ще б пак, потрібно покращити структуру ґрунту, щоб на наступний рік урожай знову радував достатком.

Агрономи кажуть, що найпростішим і найзручнішим способом відновлення виснаженого ґрунту вважається посадка особливої ​​рослини. Зазвичай його дії з ґрунтом перевершують за своїми корисними властивостями всі сидерати.

До речі, особливо корисна космея для полуниці. Не всі знають, що коріння такої квітки вміє виділяти речовини, що вбивають нематоду, яка дуже негативно впливає на кущі ягід.

Космія на ділянці

  • Цей сидерат відноситься до швидкозростаючих насаджень, здатних витримувати багато несприятливих умов, таких як посуха, бідні ґрунти, відсутність догляду, але швидко ушкоджується заморозками.
  • Космея є літньою квітучою сидеральною рослиною, але завдяки теплому клімату, що змінився, може продовжувати цвісти навіть у листопаді.
  • Коли квітки засихають, на їх місці залишається багато насіння, яке слід обов'язково зібрати, щоб посіяти їх наступної весни, на будь-якому вільному шматочку у відкритий ґрунт або навіть у теплицю.

До речі, посіяти космею можна навіть у підмерзлу землю. Це можна встигнути зробити у жовтні-листопаді. Спочатку на грядках слід зробити неглибокі лунки і розмістити в кожній з них по два-чотири насіння.

Користь космеї для ґрунту та розсади:

  • сприяє розвитку мікроорганізмів, що активно акумулюють і "доставляють" фосфор до рослин та як наслідок заповнює запаси доступного фосфору. Раніше пов'язаний і недоступний фосфор та фосфорні добрива стає доступним для рослин;
  • сприяє розвитку мікроорганізмів збагачують (що роблять доступним) ґрунт магнієм, необхідним для вирощування здорових томатів, а головне перців; для посилення цього ефекту перед посівом насіння космії слід внести до землі розчин сульфату магнію у дозі 1 ст. ложка на 1 кв. метр землі;
  • на відміну від ріпаку, гірчиці або інших популярних сидератів, квітка не хворіє та не є переносником хвороб для городніх рослин;
  • сидерат не приваблює комах-шкідників; іноді на ньому може з'явитися особливий різновид попелиці, не небезпечний для сусідньої з космеєю зелені; цих комах позбавляє проста мильна обробка.

Читайте також:

Багато дачників цього не знали: як із опалого листя зробити відмінне добриво

Обов'язково запам'ятайте цю цифру: чому весною добрива потрібно закладати в землю саме на 20 сантиметрів

Головне - дочекайтеся першої кропиви: як зробити старовинне добриво, яке вдвічі збільшить урожай на городі

Це в сто разів краще за будь-які добрива: як можна використовувати опале горіхове листя на городі