Осінь в Україні видалася теплою, і лише наприкінці листопада до країни прийшло суттєве похолодання. За прогнозом кандидата географічних наук, метеоролога Ігоря Кібальчича, у грудні в Україну прийдуть сильні морози, які здивують усіх та кожного.

Докладніше про те, що синоптики попередили про морози під мінус 20 градусів, інформує сайт zn.ua.

В останні роки початок зими в Україні відзначається стійким теплом. Більше того, у Новий рік часто немає снігу та морозу, що дуже розчаровує дітей. На значній частині території України грудень давно нагадує теплий жовтень - немає і відлуння тієї зими, яка ще 20 років тому морозила нам носи та засипала до пояса снігом.

Цього року, у другій половині першої декади та у другій декаді місяця, очікується розвиток потужного Сибірського антициклону. І він позначиться, зокрема, на погоді в Україні. Тому орієнтовно, після 5 - 7 грудня в результаті вторгнення холоду з Центральної Азії, почнеться суттєве зниження температури повітря до -13...-7°С у нічний час і до -8...-2°С вдень. В окремих областях морози можуть посилитись до -20...-14 °С, приблизно до кінця місяця.

Тільки в третій декаді антициклон почне слабшати, і до нас почнуть надходити тепліші та вологіші повітряні маси атлантичного походження. Це може призвести до підвищення температури, включаючи святкування Нового Року – що дуже характерно та звично в останні роки. Через війну середня температура може перевищити кліматичну норму на 1–2 °З південних і східних областях; у західних, північних і центральних областях, ймовірно, вона буде нижчою за норму на 1 – 3 °С.

Опади у грудні будуть розподілені нерівномірно. З 1 по 5 число очікуються снігопади та змішані опади у центральних, південних та східних областях, а загалом найвищі температури будуть у південних та східних областях – в окремі дні до +5…+12 °С. Західні та північні регіони будуть піддані холодним повітряним потокам. А після 5 грудня сніг залишить Україну наодинці із собою. А ось у Криму та у західних регіонах можливий мокрий сніг.

У третій декаді місяця можливе поновлення опадів у зв'язку з впливом циклонічних процесів атлантичного походження. Таким чином, за місяць кількість опадів в Україні виявиться близькою до норми, місцями, вищою за норму на 20 – 40 %. Розподіл снігового покриву буде нерівномірним. Найбільш сприятливі умови для снігонакопичення очікуються у західних та північних областях, тоді як південні, центральні та східні регіони можуть зустріти сильні морози за повної відсутності снігу.

Читайте також:

Масова затримка поїздів: "Укрзалізниця" попередила пасажирів. Список рейсів, що спізнюються

У Кремлі кидатимуться стільцями: Фінляндія завдала несподіваного удару по росіянах

Повний блекаут на Запорізькій АЕС: перші подробиці події під час повітряної тривоги

Дикі та голодні: у мережі показали, як війська Путіна грабують приватний будинок на Херсонщині. Відео