СБУ та Міністерство оборони виявили та припинили діяльність схеми придбання артилерійських снарядів для Збройних Сил України на суму майже 1,5 мільярда гривень.

Як повідомило видання rbc.ua, згідно з інформацією СБУ, у Києві затримано керівника одного з Головних управлінь Міноборони, який має причетність до цієї угоди .

За результатами слідства, чиновник Міноборони у грудні минулого року уклав угоду з компанією-спецекспортером щодо купівлі оптової партії артилерійських снарядів для українських військових. Проте на той час бюджетні кошти не були перераховані на рахунки спецекспортера.

Новостворене Агентство оборонних закупівель Міноборони згодом уклало вигідніший контракт на постачання тих же артилерійських снарядів від того ж виробника, забезпечуючи пряму закупівлю без посередників. Це дозволило скоротити терміни постачання та зменшити вартість продукції.

Проте фігурант, ігноруючи контракт Агентства оборонних закупівель, незаконно продовжив дію попередньої угоди із компанією-спецекспортером. Більше того, після продовження "старого" контракту на рахунки афілійованої іноземної фірми-посередника було перераховано майже 1,5 мільярда гривень.

"Обсяг цієї суми перевищив вартість продукції за прямим контрактом із виробником на 30%", - повідомили в СБУ.

Під час проведення обшуків у місцях роботи та проживання підозрюваного було виявлено документи, що підтверджують незаконну діяльність. СБУ заявила, що наразі підозрюваного відсторонено від виконання службових обов'язків. Крім того, Міністерство оборони вживає заходів щодо повернення привласнених коштів до бюджету України.

При встановленні вини підозрюваний може бути засуджений до ув'язнення на строк до 15 років.

Читайте також:

Дикі та голодні: у мережі показали, як війська Путіна грабують приватний будинок на Херсонщині. Відео

Це почалося ще до 1991 року: у ГУР розповіли, як готувалося повномасштабне вторгнення в Україну

Це вже перебір: медкомісія вирішила посміятися з українського захисника, у якого не функціонує нога