З початку нового року мешканці багатоквартирних будинків в Україні зіткнуться із новими платіжками за обслуговування газової мережі всередині будинку. Розмір щомісячного платежу коливатиметься в межах 25-65 гривень залежно від конкретного будинку. Ці платежі надаватимуть оператори газорозподільних мереж.

Про це пише "Обозреватель".

Оператори мають до 5 січня розрахувати вартість технічного обслуговування газових мереж усередині будинку. Це включає труби від точки входу в будинок. Ця послуга протягом кількох років не включалася до тарифів на газ, а отже, домовласникам не надавалися необхідні послуги з обслуговування газових систем усередині будинку.

Суперечки між власниками квартир та операторами газорозподільних мереж призвели до нововведень. Оператори раніше не вважалися відповідальними за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж, але вони зобов'язані надати цю послугу.

Технічне обслуговування включатиме огляд газопроводу, перевірку на щільність, випробування під тиском, огляд газового обладнання та обслуговування запірних пристроїв. Розцінки будуть розміщені на сайтах операторів до 5 січня 2024 року.

Для прикладу, "Полтавагаз" розрахував вартість робіт у будинку з 36 квартирами, що склала 5600 гривень. Кожна квартира має внести разовий внесок у розмірі 155,5 гривні або сплачувати щомісяця по 25,9 гривні протягом 6 місяців.

Подібні зміни викликають складності для обслуговування будинків та створюють легальні колізії між ОСББ (Об'єднані суспільства власників будинків) та операторами газорозподільних систем. Відсутність договорів на технічне обслуговування в минулому призводила до відключень від газопостачання, проте судове рішення дозволяє розуміти, що відсутність таких договорів не є безумовною підставою для припинення постачання газу.

Читайте також:

Українцям розповіли про новий тариф на електрику. Скільки заплатимо

Коли очікувати на підвищення тарифів на газ, теплу воду та опалення: українцям дали відповідь

Жовтий або синій: у "Нафтогазі" розповіли, що означає колір полум'я у конфорці вашої плити