У Верховній Раді продовжують роботу над внесенням змін до законопроекту "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку".

Про важливі зміни у системі мобілізації пише портал Pro Війну.

Минулого тижня Володимир Фітьо, представник командування Сухопутних військ, повідомив, що Єдиний реєстр військовозобов'язаних використовується не повною мірою. Втім, незабаром ця ситуація зміниться, оскільки реєстр буде синхронізовано з іншими держреєстрами. Це нововведення дозволить органам військового управління швидко та точно визначити місцезнаходження військовозобов'язаного.

Минулого тижня член комітету з національної безпеки, оборони та розвідки Федір Вениславський зазначив, що відмінності у підходах до мобілізації у містах та селах незначні. Кожен регіон має свій мобілізаційний план, що враховує конкретні потреби, що означає, кількість мобілізованих осіб може різнитися.

Наприклад, у невеликому селі, де проживає лише 1 тисяча осіб, навіть невелика кількість мобілізованих може суттєво вплинути на населення. У той час як у великому Києві, де проживає кілька мільйонів людей, така сама кількість мобілізованих може бути менш помітною.

Отже, твердження про те, що "у Києві військовозобов'язаних не чіпають", є результатом суб'єктивного сприйняття. Фактично мобілізація у Києві здійснюється так само як і в інших регіонах України.

Раніше Фітьо також зазначив, що співробітники військкоматів мають право вручати повістки для уточнення даних у громадських місцях, таких як спортзали та ресторани. Проте такі операції мають бути попередньо узгоджені з адміністрацією цих закладів.

Закон про мобілізацію чітко визначає, що заходи щодо оповіщення можуть проводитись у громадських місцях. Щодо спортзалів та ресторанів, співробітники ТЦК та СП можуть вручати повістки, якщо власники закладів не заперечують.

Читайте також:

От і дочекалися: українцям розповіли, що буде з електронними повістками у "Дії"

А ось тепер усе буде по-новому: на що чекати українських чоловіків від мобілізації. Кого візьмуть і як усе зміниться

Половина працівників вирушить воювати: в Україні хочуть змінити правила бронювання від мобілізації