Україна отримала додаткове фінансування у розмірі 1,34 мільярда доларів для часткової компенсації видатків державного бюджету, які не пов'язані зі сферою безпеки та оборони.

Інформацію про це надало Міністерство фінансів України.

Згідно із заявою відомства, отримані кошти, які є шостим додатковим фінансуванням, призначені переважно для покриття витрат на пенсійні виплати та зарплати співробітникам Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

Фінансування реалізується у рамках проекту Світового банку під назвою "Підтримка державних витрат для забезпечення сталого державного управління в Україні" (PEACE в Україні).

Сума грошового фінансування включає позику від Світового банку в розмірі 1,086 мільярда доларів США, переданих через Цільовий фонд з надання кредитної підтримки Україні (ADVANCE Ukraine) при гарантіях Уряду Японії.

Крім того, надані такі гранти:

  • 190 мільйонів доларів – Норвегія через Цільовий фонд підтримки, відновлення, реконструкції та реформування України (URTF);
  • 50 мільйонів доларів – Уряд США;
  • 20 мільйонів доларів – Уряд Швейцарії.

Міністр фінансів України Сергій Марченко також наголосив, що дана міжнародна фінансова допомога відіграє значну роль у підтримці фінансово-економічної стабільності країни, а також дозволяє забезпечувати пріоритетні та невідкладні соціальні потреби в умовах воєнних дій.

У 2023 році в Україні запроваджено систему додаткових (благодійних) пенсій. Ці кошти надаються певним пенсіонерам меценатами, якими можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Меценати вносять кошти на рахунок ПФУ, після чого фонд перераховує їх на рахунок конкретного пенсіонера, зазначеного меценатом.

Читайте також:

Не всі побачать держдопомогу: у Мінсоцполітики пояснили, який потрібен стаж для виходу на пенсію 2024 року

Хоч щось добре: пенсіонерам почнуть видавати додаткові виплати. Кого торкнеться

Тепер це називають благодійною пенсією: хто її зможе отримати та що це таке