Важливість повноцінного сну для загального благополуччя давно відома і рекомендується спати в середньому від 7 до 9 години на ніч. Гарний сон значно впливає на різні аспекти організму, включаючи когнітивні функції, управління настроєм та імунітет. Це особливо важливо взимку, коли посилюються ризики застуд.

Про це пише Real Simple.

Нещодавнє дослідження 2023 виявило ще один фактор, який слід враховувати для забезпечення якісного сну - це регулярність графіка сну. Регулярність визначається як постійна послідовність часу сну та неспання. Виявилося, що постійні зміни графіка сну або його відсутність можуть бути сильнішими провісниками ризику смертності та певних проблем зі здоров'ям, ніж нестача сну.

Щоб покращити звички сну, слід прагнути лягати і прокидатися приблизно в один і той же час. Дослідження, що включало 60 тисяч осіб, показало, що ті, хто дотримується найрегулярнішого графіка сну, мають на 20-40% менший ризик смерті з будь-якої причини.

Регулярний графік сну передбачає постійний годинник для засинання та пробудження щодня. Наприклад, якщо ви лягаєте між 22:00 і 23:00 і прокидаєтеся з 7 до 8 ранку.

Для поліпшення графіка сну рекомендується лягати і прокидатися одночасно. Навіть у вихідні намагайтеся не порушувати графіку сну більш ніж на годину. Це допоможе вам легше засинати та прокидатися, підтримуючи ваш організм у більш стійкому ритмі.

Читайте також:

Допоможе одна проста рослина: поставте цей вазон у спальні і ви назавжди забудете про безсоння

Так швидко ви ще не засинали: шматочок якогось продукту потрібно з'їсти перед сном, щоб не було безсоння

Повертатиметеся всю ніч: названі продукти, які викликають безсоння