Наприкінці 2023 року перспективи на валютному ринку України передбачають залишатися на високому рівні, можливо навіть бути найкращими за весь поточний рік.

Цей прогноз був висловлений Тарасом Лісовим, керівником департаменту казначейства в Глобус Банку, в коментарі для РБК-Україна.

Згідно з його думкою, на безготівковому ринку за умови "керованої гнучкості" ми можемо очікувати на тимчасову перевагу пропозиції над попитом, що вплине на поточні курси валют. Курсовий коридор передбачається таким, що перебуває в межах 37-37,75 гривні за долар і 39-40,5 гривень за євро. Очікується, що зміни курсів не перевищать 0,2 гривні, а різниця між курсами купівлі та продажу становитиме менше ніж 0,1 гривні.

Банкір підкреслив, що така динаміка стане можливою під час використання тактики м'якого втручання Нацбанку через валютні інтервенції.

Згідно з його прогнозом, передбачається, що межі коливань курсів на готівковому ринку утримуватимуться в межах 37-38 гривень за долар та 39-41 гривень за євро. Очікується, що зміни поточних курсів, як і різниця між курсами купівлі та продажу, не перевищать 0,2 гривні.

Експерт наголошує, що валютний ринок твердо рухається до формування єдиного курсу валют, що стане результатом повної лібералізації та зменшення втручання регулятора на ринку. Але така подія настане лише за наявності оптимальних умов на ринку та певної захищеності від раптових потрясінь.

Він вважає, що в останній тиждень грудня очікується зміцнення тенденції щодо поступового зближення курсів між міжбанківським та готівковим ринком.

На початок поточного тижня спостерігається зниження курсу долара на міжбанківському ринку, за двотижневим періодом зростання. Нацбанк України встановив офіційний курс на 26 грудня на рівні 37,52 гривні за долар. Відповідно, на готівковому ринку курс зменшився на 10 копійок, досягнувши позначки 38,15 гривні за долар.

Читайте також:

Терміново біжіть в обмінники: що буде з доларом у 2024 році

Курс долара після Нового року: українцям розповіли, до чого готуватись

Люди почали підходити до обмінників: експерт розповів, що буде з курсом долара до Нового року