З 2024 року в Україні мешканцям багатоповерхових будинків доведеться сплачувати технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

Про це йдеться у матеріалі сайту "На Пенсії".

Відповідно до постанови Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оператори газорозподільних мереж зобов'язані до 5 січня наступного року розрахувати вартість обслуговування цих мереж.

Розмір оплати буде залежати від різних факторів, таких як стан обладнання та мережі. Регулятор затвердив зразок договору для таких послуг. При цьому регулятор зазначає, що укладання договору не є обов'язковим. Тобто, якщо послугу вже було надано, вважається, що договір підписано.

Технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж включає ряд заходів для забезпечення безпеки використання газу, таких як огляд газопроводу, перевірка на герметичність, випробування під тиском, огляд газового обладнання та обслуговування запірних пристроїв.

Полтавагаз, один із регіональних постачальників, уже здійснив розрахунок вартості таких послуг. Наприклад, обслуговування в будинку з 36 квартирами коштуватиме 5 600 грн. Отже, мешканці кожної квартири заплатять 155,5 грн одноразово за весь період або 25,9 грн щомісяця протягом півроку.

Відповідальність за оплату технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж несе ОСББ або обраний представник, який може укласти відповідний договір із сертифікованою компанією.

Контроль за тарифами на комунальні послуги, у тому числі на газ та електроенергію, є ефективним інструментом для стримування інфляції, але зрештою таке регулювання може бути скасовано.

Зміни у вартості електроенергії та газу не будуть внесені принаймні до завершення опалювального сезону 2024 року.

Читайте також:

Майже 70%: в Україні зросла ціна на комунальні послуги. За що доведеться відвалити круглу суму

Хто з українців зможе заплатити за комунальні послуги одразу на 50% менше

Цифри в платіжці вас здивують: прості способи, які допоможуть заощадити на електриці