В інтернеті з'явився перелік покарань, які планують запровадити у разі ухвалення нового законопроєкту про мобілізацію в Україні. Передбачається, що у разі неявки у військкомат громадяни можуть зіткнутися з різними обмеженнями та заборонами, включаючи заборону на виїзд за кордон, проведення операцій з нерухомістю та рухомим майном, обмеження в керуванні транспортним засобом, відмову у підписанні кредитних договорів, а також припинення отримання пільг та послуг від держави.

Про це пише "Стіна".

Ці пропозиції ще підлягають розгляду у Комітеті Верховної Ради, і можливі зміни у тексті законопроєкту. Однак, якщо нові правила набудуть чинності, громадяни, які не з'явилися у військкоматі, будуть піддаватися різним санкціям.

У рамках передбачуваних змін всі військовозобов'язані повинні прибути до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) протягом 60 днів з моменту оголошення мобілізації. Також передбачаються нові обов'язки для громадян, включаючи реєстрацію в електронному кабінеті призовника, проходження медогляду та явку на виклик у ТЦК.

У зв'язку з нововведеннями передбачено також зміни у системі відстрочок для різних категорій громадян, включаючи жінок, студентів, педагогів та наукових співробітників.

Крім того, запроваджено штрафи за порушення законодавства про військовий обов'язок, а також відмову від проходження військово-лікувальної комісії. Штраф буде від 34 до 85 тисяч грн, в умовах особливого періоду – від 153 до 204 тисяч гривень, а відмова від проходження військово-лікувальної комісії каратиметься позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Громадяни, які не виконали обов'язки, можуть бути внесені до Єдиного реєстру боржників і піддані обмеженням, таким як заборона на виїзд за кордон, операції з майном та керування транспортним засобом.

Читайте також:

Мобілізація заробітчан та "утікачів": які наслідки загрожують чоловікам, які ігноруватимуть вимоги ТЦК за кордоном

"Куди? Війна закінчилася?": Безугла влаштувала скандал Залужному через демобілізацію

А ось тепер усе буде по-новому: на що чекати українським чоловікам від мобілізації. Кого візьмуть і як усе зміниться