Усі українські господині знають, що у кісточках від вишні міститься синильна кислота та амігдалін – речовини шкідливі та отруйні. А ще у амігдаліну є погана якість переходити з кісточок у варення або компот, якщо зберігаються останні більше року. Саме тому всі заготівлі на зиму, як правило, робляться без них. Разом з тим, з вимитих та висушених вишневих кісточок за старих часів робили відмінні подушки-грілки у лляних мішечках. Такі грілки добре тримають тепло та дуже смачно пахнуть.

Для того щоб використовувати для грілок вишневі кісточки їх потрібно правильно висушити насамперед.

Замочуємо кісточки у воді на добу. Кілька разів воду міняємо.

Далі зсипаємо кісточки в широку каструлю, заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо на малому вогні близько години. Остуджуємо, зливаємо воду. Наливаємо чисту воду і промиваємо: опускаємо обидві руки у воду, захоплюємо по горсті кісточок і перетираємо їх один об одного кілька разів, потім зливаємо брудну воду, як при промиванні рису. Таке "промивання" необхідно повторити 10 разів.

Викладаємо кісточки на тацю і виставляємо на сонці на просушування.

З щільнішої тканини пошиємо мішечок приблизно 20*30 см. Єдина порада - попередньо потрібно прогріти тканину в НВЧ 4...5 хвилин - необхідно переконатися, що при нагріванні вона не дасть не приємного запаху.

Через не прошитий бік заповнюємо мішечок кісточками приблизно на 2/3 і зашиваємо. На подушечку такого розміру цілком достатньо літрової банки кісточок. З гіркою.

Якщо вдома холод - прогріваєте таку «подушечку» у НВЧ 3…4…5 хвилин, кидаєте під ковдру і Ваше «м'яке місце» отримує 1…1,5 години тепла. До речі, знадобиться і на дачі, якщо хтось їздить у холодну пору року з ночівлями. Адже будиночок моментально не протопиш, а постіль і білизна тим паче.

Читайте також:

На нього всі хочуть подивитись: у мережі показали кота, який повернувся додому після 7 років мандрівок

Секрет одеських господинь: що потрібно зробити, щоб олія не бризкала під час смаження картоплі та риби

Шанувальники сумують: не стало легендарного українського співака. Ці пісні досі слухають сім'ями