Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія розкрив висновки закритого соціологічного опитування, проведеного "Рейтингом" щодо мобілізації в Україні.

Опитування показали, що українці не вважають лотерею призову до військової служби справедливою. Цією інформацією Арахамія поділився під час панельної дискусії проекту "Нова країна".

Про це пише «lb»

За словами Арахамії, перша хвиля мобілізації в Україні сталася, коли загроза повномасштабного вторгнення була неминуча, коли війська супротивника наближалися до столиці.

Однак у міру того, як війна перемістилася до районів, що розташовані далі від Києва, суспільні настрої змінилися. Арахамія наголосив, що мобілізація залишається критичним викликом для країни, і є розуміння, що необхідно не допустити ситуації, коли війна знову наблизиться до Києва.

" Це самий великий виклик, який є в країні зараз. Не робити мобілізацію не можна, ми всі це розуміємо. Тому що тоді ми повернемося на півтора роки тому, коли вони під Києвом будуть, і тоді ми всі будемо знову готові мобілізуватися, але може бути просто запізно", - сказав парламентар.

Він визнав викривлене уявлення людей про військову службу, висловивши побоювання, що людей можуть відправити на фронт без належної підготовки. Арахамія виступив за «нормальну» мобілізаційну кампанію, запропонувавши всім держслужбовцям, включаючи депутатів, пройти навчання нарівні зі звичайними громадянами.

Він запропонував, щоб чиновники навчалися разом у різних групах, ділилися їжею та бесідами, щоб розвіяти страхи та продемонструвати, що військова служба не така страшна, як здається.

"Ми зараз працюємо з міністерством оборони, щоб була кампанія нормальна. Я вважаю, що всі держслужбовці мають йти в «учебку», жити, не якісь там VIP-групи, і депутати теж. Я точно. Я, насправді, ідеолог цього. Ми маємо там навчатись кожен у різних групах зі звичайними людьми. Маємо з ними їсти, спілкуватись, тоді всі побачать, що це не так страшно.

Більше того, я не заздрю командиру «учебки», де буде багато депутатів і там будуть погано навчати. Ви ж розумієте, що просто вони зітруть його, будуть міняти кадрові зміни, доки не налагодять якийсь рівень навчання. Всі учебки по країні треба зайняти. Я вважаю, що це треба. Міністри теж мають, заступники міністрів, керівники департаментів. Хоча б part-time, но навчатися ", - сказав він.

Арахамія також згадав про свою пропозицію розсекретити дані про втрати України у війні, щоб забезпечити точніше розуміння ситуації. Він вважає, що поінформованість громадськості про реальні втрати відкриє думку, відмінну від перебільшених цифр, які часто передбачаються.

"Коли ви ідете на вулиці і питаєте людей про втрати, я не чув жодного разу менше ніж 100 000. А наші втрати набагато менші", - запевнив він.

Щодо мобілізаційної стратегії, Арахамія запропонував при мобілізації враховувати навички, освіту та громадянський життєвий досвід людини, наголосивши на необхідності прояву державою належної турботи про своїх громадян.

"Люди хочуть бачити, що держава піклуватиметься про них належним чином", - вважає він.

Він згадав запровадження посвідчень для призовників, спочатку запланованих всім осіб призовного віку, але пізніше обмежених особами мобілізаційного віку (27-60 років), щоб точніше оцінити мобілізаційні ресурси країни.

"Зробити це таким чином для того, щоб ми як держава розуміли, який у нас мобресурс", - пояснив голова фракції СН.

Читайте також:

Тільки від одного запаху вже захочеться їсти: рецепт м'ясних ватрушок з сиром та сиром

Тепер рис ніколи не злипатиметься: допоможе одне просте правило

АТБ порадував знижками на товари та продукти: працюють тричі на тиждень. Названі дні