Усі господині роблять влітку запаси за зиму, як правило, це консервація улюблених овочів та фруктів. Однак приготувати консервацію – лише половина справи. Необхідно також знати, як правильно зберігати закрутки, щоб вони не зіпсувалися.

І справді, навіть добре приготовлені і добре простерилізовані заготівлі можуть зіпсуватися, якщо їх зберігати в невідповідних місцях.

Зазвичай для зберігання зимових заготовок рекомендується темне прохолодне місце. Так, найкращим місцем для зберігання консервації є погріб або підвал із температурою 5-18°C.

На замітку!

  • Хороша вентиляція та відсутність прямої дії ультрафіолетових променів – важливі вимоги для збереження консервації.

У міській квартирі для цього підійде добре утеплений балкон. Однак температура приміщення не повинна опускатися нижче 0 ° C інакше, вміст банок просто замерзне і розшириться, так що банк може луснути. А якщо навіть не лусне, то після її розтину на вас чекатиме неприємний сюрприз: весь вміст стане пухким і майже несмачним. Тож краще цього не допускати.

На замітку!

Особливо "примхливі" щодо зберігання огірки. Якщо їм буде спекотно, не проминути прокисання, якщо занадто холодно — банки луснуть. Саме тому необхідно серйозно підходити до вибору температурного діапазону при зберіганні огірків.

Також закручування можна зберігати на кухні, але ніколи не ставте банки в шафки, що знаходяться біля плити або батареї.

Ось ще кілька популярних варіантів зберігання солінь/консервації у будинку чи квартирі:

  • окрема комора без вікон;
  • стелажі біля бічної стінки лоджії;
  • спеціальні скрині;
  • комірки з нормальним повітрообміном, без підвищеної вологості;
  • антресолі - доведеться користуватися драбиною або табуретом, щоб діставати консервацію;
  • кутовий диван з місцем для зберігання - він може знаходитися в спальні або вітальні, але не на кухні, не поряд з опалювальними радіаторами.

рада!

  • Якщо доводиться зберігати фруктову консервацію за кімнатної температури, змастіть кришки вазеліном. Він забезпечує максимальну герметизацію. Виключається проникнення бактерій усередину.

Нагадаємо, що для кожного виду консервацій існує певна температура зберігання:

  • пастеризовані соління та мариновані продукти - 0-15°C;
  • непастеризована продукція - 0 ° C -2 ° C;
  • нестеризовані варення та джеми дозволяється зберігати за умов від 0°C до 20°C.
  • непастеризовані варення та джеми - від 10 ° C до 20 ° C.

Читайте також:

Яка консервація найкорисніша: названі найбезпечніші способи заготівлі на зиму

Ідеально і під картоплю, і під макарони: рецепт заготівлі з гарбуза та болгарського перцю на зиму

Ви всю зиму не купуватимете морквину: рецепт зимової заготівлі з морквяного бадилля