Раніше використання системи Starlink, розробленої компанією SpaceX під керівництвом Ілона Маска, залишалося в основному випадковим для російських користувачів.

Про це повідомляє УНІАН.

Однак, згідно з повідомленнями українських військових, ситуація змінилася: російські військові почали масово застосовувати цю технологію на окупованих територіях України.

Інформація про це з'явилася в мережі завдяки користувачеві з ніком @NHunter007, який стверджує, що Росія закуповує системи Starlink через Дубай з активованими та ліцензованими акаунтами.

Подібні твердження було підтверджено як українськими військовими, так і журналістами. Якщо раніше використання Starlink з боку росіян було винятком, то тепер це стало звичайним явищем.

Starlink – це супутникова система інтернет-зв'язку, яку надає компанія SpaceX.

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, SpaceX надала доступ Україні до своїх супутникових станцій. Перша партія таких станцій прибула до України 28 лютого.

В умовах війни російські військові застосовують системи глушення, намагаючись блокувати доступ українських збройних сил до комерційних супутників Starlink. Незважаючи на це, експерти зазначають, що українським військовим, як і раніше, вдається використати Starlink, незважаючи на спроби Росії перекрити їм доступ до цієї технології.