Ніщо не зберігається вічно, і особливо це стосується продуктів харчування. Так, наприклад, експерти не рекомендують зберігати великі запаси картоплі наприкінці зими/провесною, адже це час її природного зростання. Разом з тим, відомі способи, як запобігти проростанню картоплі восени та взимку.

Так, температура у приміщенні, де зберігається картопля, не повинна прогріватися вище +2+3 градусів, а відносна вологість повітря – 80-90%. За підтримки цих двох обов'язкових умов процеси життєдіяльності в бульбах загальмуються.

Крім того, приміщення потрібно обов'язково регулярно провітрювати, а під час відлиги відкривати вентиляційні канали, двері та вікна.

Якщо утримати низьку температуру не виходить, то рекомендується перемістити картопля у більш прохолодне місце. Як варіант – ставити заморожену воду чи придумати додаткову вентиляцію.

важливо!

  • Картоплю, що проросла, небажано вживати в їжу і для посадки вона теж швидко стане не придатною.

Крім того, картопля слід зберігати подалі від будь-яких продуктів, що виділяють багато етилену. Йдеться про яблука, цибулю, банани.

До речі, нещодавні дослідження показали, що лаванда, розмарин та шавлія містять олії, які не дають картоплі гнити. Ці масла не дозволяють йому проростати, саме тому їх рекомендується зберігати поряд з картоплею.

Уповільнити проростання для насіннєвої картоплі можна обприскуванням картоплі після збирання препаратом «Епін» у концентрації 1 крапля на 200 мл води. Картоплю після обприскування просушують і забирають у ящики.

Читайте також:

І спробуйте в них не закохатися: рецепт картопляних пиріжків з кабачком та плавленим сиром

Захочеться вихоплювати їх прямо зі сковорідки: рецепт картопляних пиріжків з ковбасками та зеленню

Обов'язково спробуйте: рецепт смачних картопляних пиріжків з фаршем та морквою.

Весь тазик з'їдається за день: рецепт апетитних пиріжків з картоплею та квашеною капустою

Потрібно всього дві склянки борошна: як приготувати два десятки пишних солодких пиріжків з мінімальними вкладеннями