Колишній президент США Дональд Трамп, який має намір балотуватися на другий термін президентства, заявив, що підтримує можливість для Росії атакувати будь-якого союзника США в НАТО, якщо на його думку вони не виконали своїх фінансових зобов'язань перед Альянсом.

Докладніше про те, що Трамп вже прямо заявив, що не проти того, щоб Путін ударив країнами НАТО, інформує The Guardian.

Ці заяви були зроблені Трампом у суботу на передвиборному мітингу в штаті Південна Кароліна, коли були підготовлені до праймериз для республіканських кандидатів у президенти, запланованим на 24 лютого.

Трамп висловив занепокоєння щодо допомоги Україні та перегляду ролі НАТО, альянсу, до якого входить 31 країна і до якого США зобов'язалися захищати у разі потреби.

Трамп також стверджує, що під час дуже невідомого моменту зустрічі в НАТО він сказав іншому лідеру держави, що США під його керівництвом не захищатимуть жодну країну, яка є "порушником".

"Один із президентів великої країни встав і сказав: "Ну, сер, якщо ми не заплатимо, і на нас нападе Росія, ви нас захистите?" "Я сказав: "Ви не заплатили, ви порушники?" "Ні, я б вас не захищав. Насправді, я б заохочував їх робити все, що вони, чорт забирай, хочуть. Ви повинні платити. Ви повинні сплатити свої рахунки" , - сказав Трамп.

Коментуючи висловлювання Трампа, представник Білого дому Ендрю Бейтс назвав їх "жахливими та безглуздими", додавши, що такі заяви підривають національну безпеку США, світову стабільність та внутрішню економіку.

За даними, після анексії Росією українського півострова Крим у 2014 році, країни НАТО погодилися припинити скорочення витрат на оборону та перейти до виділення 2% свого ВВП на оборону до 2024 року.

Під час своєї передвиборчої кампанії у 2016 році Трамп також викликав занепокоєння у західних союзників, попередивши, що Сполучені Штати можуть відмовитись від своїх зобов'язань перед НАТО та захищатимуть лише ті країни, які виконають вимоги альянсу щодо виділення 2% на оборону.

За даними НАТО на 2022 рік, лише сім із 31 країн-членів альянсу виконали це зобов'язання порівняно з трьома у 2014 році. Вторгнення Росії до України у 2022 році призвело до збільшення військових витрат деяких країн-членів НАТО.

Читайте також:

Що буде з Україною, якщо президентом США стане Трамп: у РНБО вже розповіли, до чого готуватись

Захід готує потужний удар по флоту Путіна: що може початися

Випускав балістику та компоненти ядерної зброї: на важливому російському заводі стався потужний вибух