Стало відомо, що увечері 6 березня в реанімації в італійській клініці помер радянський та литовський театральний режисер Рімас Тумінас. Чоловікові було 72 роки.

Він помер після тяжкої хвороби, повідомив журналістам Кирило Крок – директор театру ім. Вахтангова, де у минулому працював Тумінас.

Відомо, що режисер боровся з онкологією — про те, що 2014 року лікарі діагностували у Тумінасу рак голосових зв'язок він відкрито говорив. Лікувався від цього захворювання режисер в одному із найкращих онкоцентрів Ізраїлю. Саме там він і жив останні роки.

Зазначимо, що в Росії останні кілька років режисера супроводжували гучні скандали: спочатку він збирався поставити спектакль про Степана Бандеру, а потім виступив проти СВО.

І справді, Тумінас очолював Вахтангівський театр у Москві з 2007 року, однак у травні 2022-го, через кілька місяців після російського вторгнення в Україну, пішов з посади та виїхав з Росії. Режисер за все засудив вторгнення росіян на Україну, проте в театрі ім. Вахтангова його догляд пояснили станом здоров'я та необхідністю лікування.

До речі, незважаючи на скандали, у Росії визнають, що Рімас Тумінас був видатною фігурою у світі театру, а його праці вплинули на розвиток сучасного театрального мистецтва. Ще б пак, саме під керівництвом Рімаса Тумінаса один із провідних театральних колективів Росії, Театр імені Євгена Вахтангова, набув міжнародної популярності та визнання.

Загалом Тумінас здійснив понад 50 постановок. Його спектаклі демонструвалися у Великій Британії, Канаді, США, Франції, Швеції та інших країнах.

Серед його робіт - "Ревізор", "Дядя Ваня", "Євгеній Онєгін" та "Цар Едіп".

2022 року, після того, як Тумінас виїхав з Москви, російська влада відібрала у режисера премію за значний внесок у розвиток російської культури.

Відомо, що Рімас Тумінас був двічі одружений. Перша дружина – актриса Юрате Анюліте, друга – актриса Інга Бурнейкайте. Дочка від першого шлюбу Моніка (народилася 1975 року) — педагог, дочка від другого шлюбу Габріелла (народилася 1983 року) — театральний режисер.

Читайте також:

Серце зупинилося через 8 днів після мобілізації: що відомо про українця, який помер у навчанні

У будинку будуть суцільні біди та хвороби: які речі померлої людини не можна зберігати у квартирі

Не притягуйте нечисті сили: чому в спальні на ніч не можна залишати склянку з водою