У Верховній Раді України пропонують скасувати штрафи за прострочені кредити для деяких категорій громадян

Про те, що переселенців можуть звільнити від дотримання взятих на себе фінансових зобов'язань, і знизити відсотки за використання коштів споживчого кредиту, повідомляє пресслужба Верховної Ради.

Зокрема, в комітеті, що відповідає за дотримання прав людини, радять схвалити в другому читанні проєкт закону №2329, що передбачає скасування нарахування відсотків, які можуть перевищувати основне "тіло кредиту", щодо осіб, переміщених з внутрішніх територій України. Одночасно, кредитори будуть зобов'язані провести перерахунок боргів для цієї категорії громадян.

Якщо законопроєкт приймуть, то внутрішні переселенці, які не виконали кредитні зобов'язання, не оплачуватимуть: стягнень(включаючи пеню і штраф); інфляційний індекс за період прострочення виконання фінансового зобов'язання; річні відсотки, нараховані на прострочену суму і подібні штрафні санкції.

Крім цього, проєктом закону буде заборонена передача, продаж або відступлення прав вимог за кредитними договорами внутрішньо переміщених осіб без згоди самого боржника, що не дозволить фінансовим організаціям або подібним кредиторам, передавати право на стягнення заборгованість колекторським компаніям.

Колектори. Фото: скріншот YouTube-відео
Колектори. Фото: скріншот YouTube-відео

Втім, ці зміни торкнуться тільки тих боржників, які до моменту початку АТО сумлінно виконували взяті на себе фінансові зобов'язання, а не всіх раніше проживаючих на окупованих територіях. Всі вищеописані обмеження також не будуть поширюватися на громадян, якщо фінансові організації зможуть надати докази невиконання у виплаті боргу або відсотків до 14 квітня 2014 року.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що заборгованість за комунальні послуги утримуватимуть навіть з пенсійних виплат.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що борги за ЖКГ-послуги можна реструктуризувати, і виплачувати поступово.

А до цього "Hyser" розповідав про те, що у "ПриватБанку" попередили про можливе відключення популярних сервісів Apple Pay і Google Pay.