Загальнонаціональний локдаун, комендантська година, локдаун вихідного дня, адаптивний карантин - уряди всіх країн світу експериментують з різноманітними обмеженнями, аби лише зупинити поширення вірусу, який вже забрав сотні тисяч життів. Зважаючи на те, що в Україні щодня фіксують біль 10 тисяч нових інфікаваних, свою думку висловив і спікер Верховної Ради України.

Так, в ефірі телеканалу "Україна 24" голова Верховної Ради України Дмитро Разумков , відповідаючи на питання "Чи буде введено комендантську годину в Україні", заявив, що з її введенням "ситуація досить непроста".

"Я б не хотів, щоб це сталось навіть у зв'язку з COVID-19. Для введення комендантської години потрібно оголошувати надзвичайний стан", – сказав він.

І справді, згідно зі статтею 18 закону України "Про правовий режим надзвичайного стану", лише в разі введення надзвичайного стану, додатково можуть прийматися такі заходи, як зокрема введення комендантської години. При цьому спочатку має бути з цього приводу указ президента України Володимира Зеленського, а після цього рішення приймається на засіданні Верховної Ради України.

До слова, президент Франції Еммануель Макрон не просто оголосив третій локдаун в країні, але й ввів по всій країні комендантську годину з 19:00 на три тижні. Крім того. у Франції заборонено покидати своє місце реєстрації, а за поїздки далі, ніж 10 км від будинку особи без поважної причини, передбачено штраф.

Якщо порівнювати Францію та Україну, то в Європі перша знаходиться на 5-му місці по поширенню інфекції, а Україна - на 9-му, однак ситуація в Україні все ще слабо контролюється. тому вже в найближчі дні можливе суттєве погіршення.

Так, станом на 5 квітня 2021 року за даними Міністерства охорони здоров'я, рівень шпиталізації з COVID-19 перевищено у 22 регіонах України. Таким чином у "червоній" зоні епідемічної небезпеки уже перебувають Київ і 10 областей, а всього від початку пандемії у країні підтвердили 1,76 млн випадків COVID-19, і 34,6 тис. осіб померло.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що в київському метро поліцейські перевіряють у пасажирів спеціальні пропуски, і часом не пускають у вагони навіть тих, у кого вони є.

Також ми писали, що фахівці розповіли коли буде реальне покращення в Україні.

Нагадаємо, що з 5 квітня в Києві через пандемію коронавірусу змінилися правила перевезення пасажирів у громадському транспорті.