Так уже склалося в нашому суспільстві, що більшість українців упевнені, ніби олія відноситься до продуктів тривалого зберігання. І купують його ящиками. А тим часом, під впливом сонячних променів в олії у будь-який час може початися процес окислення, внаслідок чого світло зруйнує майже всі корисні властивості олії. Не випадково на будь-якій пляшці з маслом написано: "Зберігати у захищеному від світла місці". І це залежить від ступеня очищення.

І справді, фахівці рекомендують зберігати пляшки з олією в темному прохолодному місці, подалі від вогню. Це може бути комора або нижня полиця кухонної шафки. Нерафіновану олію можна зберігати в холодильнику в нижньому відсіку дверей. Оптимальний температурний режим – від +5 до +20 градусів.

Щодо тари, то найкраще для зберігання підходить заводська пляшка або скло. Магазинне нерафіновану олію чи домашній продукт бажано одразу перелити у пляшку з темного скла.

Продукт першого віджиму має темний колір та характерний запах. Термін його придатності досить короткий – 4 місяці. Після відкриття пляшки її вміст бажано використати протягом 2-3 тижнів. Якщо застосовувався метод гарячого пресування, життя продукту продовжується до 10 місяців.

Рафінована рослинна олія частіше зустрічається на кухні і в невідкоркованому вигляді може зберігатися від 10 місяців до року.

Як продовжити термін придатності олії

Якщо ви не використовували відкриту пляшку протягом місяця, можна продовжити придатність продукту скористатися народним методом. У літрову пляшку з олією закиньте кілька сухих чистих плодів квасолі або одну чайну ложку солі.

Яку олію не можна вживати

Прогірклий смак соняшникової олії сигналізує про те, що такий продукт не можна вживати.

Категорично не рекомендується використовувати олію повторно. Якщо після приготування страви на сковороді залишилося "хороше" масло - смажити на ньому шкідливо. Такий спосіб економії може сильно зашкодити здоров'ю.

Читайте також:

Ціни вас здивують: вже восени серйозно подорожчає вершкове масло

Перевірений спосіб: як швидко дізнатися, чи містить вершкове масло шкідливі добавки

Так робили наші бабусі: як треба зберігати цибулю в квартирі, щоб вона не виростала і не гнила

Як потрібно зберігати помідори, щоб вони довго зберігалися і не псувалися