До цього продукту український народ споконвіку ставився дбайливо та шанобливо. Це й не дивно, адже українці завжди казали, що "хліб усьому голова".

Картопля, буряк, хліб та алкоголь на сьогоднішній день входять до четвірки найпопулярніших продуктів у раціоні громадян України. Ще б пак, через війну кожен четвертий українець змушений економити на їжі, тому основними продуктами харчування для більшості громадян є яйця, молоко, хліб та картопля. Саме ці продукти – найдешевший спосіб заповнити шлунок.

І справді, останніми роками, згідно з офіційною статистикою, на одну людину припадає близько 50 г, але в продовольчому кошику закладено 270 г хліба на добу. Насправді, реальне середньодобове споживання хліба в Україні сьогодні становить 200 г на людину. Щоправда, подорожчання хліба може суттєво змінити цей показник.

Як вважає заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, у найближчий місяць ціна хліба для українців підніметься на 1-1,5%. Радник директора з агропромислового комплексу оптового ринку "Шувар" Іван Стефанишин також прогнозує подорожчання, але не називає конкретних цифр.

Обидва експерти говорять про проблеми з якістю пшениці, а значить, і брак хорошого борошна. Ціни на борошно вже зросли на 5-7%, зазначає Стефанишин, що не може не вплинути на вартість хліба.

На якість зерна вплинула надто м'яка для озимини погода минулої зими, а також дощі під час збирання врожаю, підтверджує Марчук. Крім того, за словами Стефанишина, аграрії у 2023 році використали менше добрив, адже ціни на них також сильно зросли. Тому наявність шкідників також позначилося якості продукції.

"Вже пішла конкуренція за якісне борошно. Далі воно посилюватиметься", – сказав Стефанишин. Марчук додав, що це не єдина причина можливого подорожчання хліба.

У виробників також помітно зросли витрати на енергоносії, логістику та зарплати працівникам. "Фактично з того часу, як зросли тарифи на світ, щомісяця на 0,8-1% зростає ціна на хліб. І на осінь вони теж про це говорять, що на 1-1,5% може зростати ціна на хліб", – зазначив Марчук.

У свою чергу дієтологи нагадують – за день можна з'їдати не більше двох шматочків хліба.

Читайте також:

Серйозний удар по росіянам: у Латвії заборонили російську мову у громадських місцях

Перерахунок пенсій та бальна система: до чого готуватися за кілька місяців

Це справжній король бездоріжжя: як виглядає всюдихід для села, зроблений із ВАЗівської "копійки"