Ні для кого не є секретом, що з 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський церковний календар, внаслідок чого дати нерухомих релігійних свят змістилися на 13 днів тому. Ця зміна також вплинула на дати поминальних днів – батьківські суботи.

Так, у жовтні 2023 року на українців чекає два поминальні дні за новим церковним календарем:

  • Дмитрівська батьківська субота - 21 жовтня ;
  • Кузьміна субота - 28 жовтня.

У поминальні дні прийнято відвідувати церкву, щоб поставити свічку за упокій душі померлого. А ще в ці дні люди подають записочки за померлих родичів священикові, а також моляться за упокій їхньої душі у потойбічному світі.

У храмах у батьківські суботи проводять літургії та панахиди. Після відвідин храму бажано сходити на могилу до померлого та запалити там свічку.

А ще цими днями можна жертвувати в храм пісні продукти, але не можна віддавати для пожертвування м'ясо та алкоголь.

Що не можна робити по дому у батьківську суботу
Не рекомендується цього дня проводити пишні свята чи розважальні заходи. У жодному разі не можна поганословити і негативно відгукуватися чи думати про померлих. Як і більшість церковних свят, не можна виконувати важку роботу, прибиратися вдома і робити інші справи по господарству.
Зазначимо, що у Дмитрівську батьківську суботу вечеря проходить трохи інакше, ніж у інші поминальні дні. Так, за старих часів українці вірили, що всі померлі цього дня спускаються на землю у свої рідні будинки, тому й намагалися зібрати родину в родових житлах.

Господині намагалася приготувати якнайбільше страв з м'яса, але традиційним і основним залишалася фарширована свиняча голова. Також готували традиційні поминальні страви – кутю, млинці, пироги, а також інші улюблені страви покійних родичів.

На стіл подавалося безліч пирогів з різними начинками - з м'ясом, капустою, сиром і так далі. Причому форма обов'язково має бути довгастою.

За трапезою згадували про те, які були померлі за життя, про їхні добрі якості та вчинки. Також найстарші в сім'ях розповідали молоді історію родини та родовід.