За новим церковним календарем, на який Православна церква України перейшла з 1 вересня 2023 року, сьогодні, 13 жовтня в церковному календарі – день пам’яті мучеників Коропа, Папіли, Агафодора та Агафоніки. Всі вони постраждали за свою віру в Христа у III столітті, коли правителем був Декій.

За старим календарем віряни вшановують пам'ять святителя Михаїла, першого митрополита Київського.

День ангела 13 жовтня

Іменини за новим календарем сьогодні святкують Антон, Веніамін, Інокентій, Микита, Микола, Трохим, Яків.

А от народжених цього дня дівчаток, аби ім’я стало для них оберегом, згідно із православним календарем, варто назвати одним із таких імен:

  • Аполлінарія - жіноча форма від Аполлінарій, що походить від латинського імені Apollinaris - "Аполлонів", "котрий належить Аполлону";
  • Олександра - жіноча форма від Олександр, що походить від давньогрецького імені Александрос: алекс - "захищати" і андрос - "чоловік", "людина";
  • Поліна - ім’я має грецьке походження, є скороченою формою від чоловічого імені Аполлінарій, яке означає "Аполлонів", "що належить Аполлону".

Іменини за старим календарем відзначають Василь, В’ячеслав, Григорій, Леонід, Матвій, Михайло, Олександр, Олександра, Олексій, Петро, Семен.

Талісманом людини, народженої 13 жовтня, є хризоберил. Дорогоцінний прозорий або напівпрозорий камінь. У давнину хризоберил користувався надзвичайною популярністю через те, що камінці можуть давати ефект "котячого ока". У Стародавній Індії його вважали амулетом, який допомагає людині розуміти мову птахів і тварин.

В цей день народилися:

  • 1822 рік – польсько-український ботанік, протозоолог й бактеріолог Лев Ценковський;
  • 1923 рік – український історик Михайло Сікорський;
  • 1971 рік – український футболіст Михайло Старостяк.

Молитва в день іменин:

З цілого серця дякую тобі, Господи, що ти вчинив мене гідним прийняти святу тайну хрещення і стати членом твоєї Церкви. Поможи мені, Господи, щоб я назавжди був (була) вірною й чесною дитиною твоєю і мужнім борцем за справи Христові і за славу його святого імени між людьми. Нині, у день мого небесного заступника, перед тобою, Боже, я відновляю мій хресний обіт і, відрікаючися диявола та його слуг, обіцяю вірити в Христа і вірно йому служити. Вірую в усе, що ти, Господи, нам об'явив, і постановляю жити і вмерти так, як це належить вірному (вірній) святої Церкви. Святий (ім'я), мій небесний опікуне, заступися за мене перед престолом Всевишнього і випроси ласку, щоб я міг тебе наслідувати, а по смерті разом з тобою оглядати славу божу в небі на віки вічні. Амінь.

Читайте також:

Батьків попередили: одразу у трьох областях скасовуються осінні канікули. Перелік

І хтось до цього додумався: для чого багато водіїв додають в бачок омивача кондиціонер для білизни.

Обов'язково приберіть їх із квартири: які кімнатні рослини притягують до будинку біди та невдачі