В Україні з початку жовтня стартував проєкт "Оберіг" - електронний реєстр військовозобов'язаних, який є інноваційною системою зберігання інформації про призовників.

За заявою Міністерства оборони, це дозволить більш ефективно контролювати призовників, включаючи тих, хто намагається ухилитися від військкомату, інформує today.ua.

Повідомляється, що електронний реєстр "Оберіг" постійно вдосконалюється та доповнюється даними про нових призовників. Для кожного з них створюється окремий електронний кабінет, де також зберігатиметься електронний військовий квиток та облікова книжка.

Система "Оберіг" передбачає систематизацію різної інформації, такої як освіта, місця роботи, нерухомість, дані про батьків та особисте життя, знання іноземних мов, проходження курсів підвищення кваліфікації, наявність прав водія та документів для виїзду за кордон, а також інші дані.

Електронний реєстр "Оберіг" допоможе Територіальним центрам комплектування відстежувати діяльність та місцезнаходження призовників, а також інформувати їх про мобілізаційні заходи.

2024 року Міністерство оборони планує досягти 90% осілості чоловіків на військовий облік. Ухилення від призову стає все складнішим, і влада радить чоловікам самостійно звертатися до військкомату та обирати підрозділ, де вони готові служити. Перед закликом усі кандидати проходять медичний огляд, і у разі наявності медичних діагнозів, які заважають їхній службі на передовій, їх можуть направити на виконання важливих завдань на користь Збройних Сил України.

Питання про можливість видачі призовних повісток в електронному форматі через програму "Дія" залишається відкритим і на цей момент не розроблено.

Читайте також:

Це вже перебір: медкомісія вирішила посміятися з українського захисника, у якого не функціонує нога

Скасування осінніх канікул: що потрібно знати батькам Названі головні області

Чергова "спецоперація": готується вторгнення до Вірменії. Вже розкрито подробиці